NOVA CIRURGIA

Un matí al quiròfan del Clínic amb el superrobot Da Vinci

L'hospital fa la seva 16a cirurgia de cor, mínimament invasiva, amb el robot Da Vinci

És l'únic dins d'Espanya que fa aquestes operacions cardiovasculars robòtiques

quirofan-hospital-clinic / periodico

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Fa olor de carn cremada. De fons se senten els sons d’una màquina que controla la freqüència cardíaca. És el quiròfan Optimus (el més avançat del món) de l’Hospital Clínic, on el seu equip mèdic ha estat dues hores preparant-ho tot per dur a terme una cirurgia cardiovascular, que en total durarà quatre hores, en una pacient de 75 anys. El seu cor té un prolapse de la vàlvula mitral: no bomba bé i la sang s’escapa cap als pulmons.

La peculiaritat d’aquesta operació és que s’ha dut a terme amb el robot Da Vinci, cosa que permet a l’equip mèdic ser més precís, sense tremolor en el pols, i dur a terme una intervenció menys invasiva. El Clínic és l’únic hospital d’Espanya que realitza cirurgies cardiovasculars robòtiques. Va començar a fer-les, utilitzant el Da Vinci, abans de Nadal i, des d’aleshores (amb l’aturada per la crisi sanitària del coronavirus pel mig), ja n’ha fet 15. Aquest dijous farà la setzena. 

«L’avantatge d’aquesta tecnologia és que et permet ser molt menys invasiu i tens una gran precisió i mobilitat de moviments gràcies a les càmeres d’alta definició en 3D, explica el cirurgià cardiovascular Daniel Pereda. En el cas d’aquesta pacient, a més, el robot Da Vinci evita haver d’obrir-li l’estèrnum, com es fa en les cirurgies tradicionals. A través de quatre petits orificis de vuit mil·límetres cada un al tòrax, entre les costelles, se li introdueixen els braços del robot fins a arribar al cor. Pereda, que mou l’artefacte amb una ‘palanca de control’, ho segueix tot a través d’una càmera. És una cirurgia mínimament invasiva.

Vista general del quiròfan Optimus durant una reparació de la vàlvula mitral del cor. / FERRAN NADEU

Fa anys que aquesta pacient té aquest problema. No està greu, però pateix símptomes importants: s’ofega amb les activitats quotidianes més normals. «Li estem reparant la vàlvula mitral», explica Pereda des del quiròfan. «Aquest tipus de cirurgies són complexes, però la seva taxa d’èxit, molt alta: d’un 90%», afegeix. Tot i que el Clínic està utilitzant el robot Da Vinci en cirurgies cardiovasculars, aquest aparell s’utilitza principalment en urologia i ginecologia.

Un espai com l’Optimus, a més, facilita les coses. Es tracta d’un prototip de quiròfan del futur que funciona a l’Hospital Clínic des del 2016. Un quiròfan d’última generació, amb una zona de treball central delimitada per un flux d’aire, que disposa de pantalles, llums de colors i fins i tot música. Compta també (tot i que no s’ha utilitzat en el cas d’aquesta operació) amb una antena 5G que permet dirigir una operació en temps real des de qualsevol part del món. 

Malgrat els anys d’experiència, els cirurgians no amaguen la tensió i nervis davant d’aquest tipus d’operacions. Es desitgen sort abans de començar. Durant quatre hores, el cor de la pacient estarà aturat i comptarà amb circulació extracorpòria, a través d’una màquina que actuarà com a cor. Tot i així, l’operació sortirà bé i, en una setmana, la dona podrà tornar a fer vida normal. 

El cirurgià Daniel Pereda dirigint el robot Da Vinci. / FERRAN NADEU

Les cirurgies de reparació de la vàlvula mitral permeten reparar la mateixa vàlvula del pacient i no substituir-la. L’Hospital Clínic és centre de referència nacional acreditat (CSUR) per a reparació quirúrgica complexa de la vàlvula mitral (es fan més de 100 cirurgies a l’any). 

Notícies relacionades

La insuficiència mitral és una afecció en la qual la vàlvula mitral del cor no tanca bé, cosa que provoca que la sang sobrecarregui el cor i els pulmons, i sovint produeix insuficiència cardíaca i arrítmies. Amb l’inici d’aquest tipus de cirurgies cardiovasculars a la vàlvula mitral amb el robot Da Vinci s’obre la porta a fer també altres tipus d’operacions.

Actualment, al Clínic ja s’han fet també cardiopaties congènites (com la comunicació interauricular) o la substitució de la vàlvula mitral (quan no és reparable). En un futur tenen previst fer també cirurgia robòtica de la vàlvula tricúspide, de tumors cardíacs (com el mixoma) i cirurgia coronària.