TRANSFORMACIÓ TECNOLÒGICA

El 5G permetrà al metge connectar-se a una sala d'operacions des de qualsevol lloc

Els més optimistes creuen que reduirà les llistes d'espera perquè millorarà "cost i eficiència"

Les veus escèptiques consideren que aquesta nova generació mòbil no suposarà un "canvi disruptiu"

undefined49018801 barcelona 10 07 2019  sociedad   fotos del quir fano optimus190722133155

undefined49018801 barcelona 10 07 2019 sociedad fotos del quir fano optimus190722133155

5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El 5G, la nova generació de comunicació mòbil, impactarà en la vida de les persones en un futur a curt termini perquè suposarà una transformació tecnològica. Les seves conseqüències es podran observar, també, en l’àmbit de la salut.

Un dels grans avantatges que esgrimeixen els acèrrims defensors del 5G és que permetrà que qualsevol cirurgià, en qualsevol lloc del món, pugui connectar-se (amb un temps de transmissió instantani) a qualsevol sala d’operacions per ajudar algun col·lega al qual li sorgeixi alguna complicació o dubte. Això va ser essencialment el que es va fer en l’últim Mobile World Congress (MWC) de Barcelona, el febrer passat,quan es va instal·lar una antena 5G a la sala d’operacions Optimus(la més avançada del món) de l’Hospital Clínic. La sala d’operacions es va convertir en 'wireless' (sense cables) i va ser dotada de tota la tecnologia necessària per a aquesta "mentoria a distància" (o "telementoring", en anglès). L’operació, des del Clínic, va ser retransmesa en directe als assistents de la fira, amb una latència (o temps de resposta) molt baixa.

“El 5G permetrà, per exemple, que els millors cirurgians del món es connectin instantàniament,a través d’una pantalla,a una operació. Actualment, en el dia a dia, els cirurgians tarden al voltant de 30 minuts a pujar i baixar d’una sala d’operacions quan hi ha alguna complicació. El 5G –que genera més velocitat i immediatesa– permetrà guanyar hores gràcies a la presència virtual del cirurgià a la sala d’operacions i, així, millorar la transferència de coneixement i potencialment reduir les llistes d’espera", defensa Rod Menchaca, conseller delegat (CEO) d’AIS Channel, la companyia que va impulsar l’operació a distància del Clínic durant l’últim MWC de Barcelona i que van repetir en el MWC de Xangai (al juny).

"Que un cirurgià entri en temps real, a través d’una pantalla, en una operació contribueix a la presa de decisions col·laboratives"

Rod Menchaca

CEO d’AIS Channel

Segons Menchaca, que un metge ("per exemple, des de les Rambles") pugui "entrar" en directe i en temps real en una operació li permet "guiar" els seus companys. Això també contribueix a la presa de “decisions col·laboratives”. Tot i així, adverteix: "La responsabilitat final sempre és del cirurgià que és a la sala operant: que es troba amb el pacient".

Tot i que va ser en l’últim MWC quan "es va presentar al món" aquesta cirurgia que inclou la mentoria a distància ("es va tractar de l’esdeveniment de més transcendència mediàtica del Mobile"), posteriorment AIS Channel n’ha realitzat d’altres. Per exemple, fa un mes va dur a terme una altra operació "telementorizada" a distància entre Barcelona i Bogotà, en què va participar també un cirurgià que es trobava a l’aeroport del Prat. "Això demostra que, t’agafi on t’agafi –en aquest cas l’aeroport–, el 5G permet monitoritzar una operació".

El quiròfan Optimus

El quiròfanOptimus(un prototip de sala d’operacions del futur) funciona a l’Hospital Clínic des del 2016, tot i que el febrer passat va ser la primera vegada que s’hi va fer una retransmissió 5G. Durant aquests tres anys, ha realitzat més de 200 operacions, sobretot gastrointestinals i d’urologia, tot i que també trasplantaments. Es tracta de quiròfand’última generació (amb una zona de treball central delimitada per un flux d’aire), que disposa de pantalles, de llums de colors, música o un robot Da Vinci Xi, incorporat fa uns mesos i que realitza operacions molt poc invasives.

Un cirurgià al quiròfan Optimus del Clínic. / ELISENDA PONS

"No és que aquest quiròfan sigui una sala d’operacions 5G, sinó que a aquesta sala d’operacions li hem posat una antena 5G. Això es pot fer amb qualsevol sala d’operacions», assenyalaAntonio de Lacy,cap del Servei de Cirurgia Gastrointestinal del Clínic i fundador d’AIS Channel. “El 5G, al disminuir el temps de latència, permet que no hi hagi retard entre el que passa i el moment en què ho veiem nosaltres i, per tant,dirigir una intervenció en temps real”,reitera De Lacy.

Per a aquest cirurgià, la cirurgia 5G no és necessàriament més "precisa", però sí que permet tenir, per exemple, el "millor metge del món" guiant els que estan operant. “Això ésmés segurper al pacient. I és una cosa, en realitat, molt fàcil. El que passa és que a la gent li impressiona més la idea d’'operar a distància'", assenyala. Segons la seva opinió, la tecnologia 5G no generarà gaires costos, sinó "al contrari".

Notícies relacionades

"Empreses molt importants com Vodafone o Telefónica tenen molt interès que això es posi en marxa, per la qual cosa no generarà costos ciutadans. A més, com que el 5G disminuirà les complicacions en els pacients, les despeses es reduiran. Avui dia, en cirurgia, la complicació és la despesa més important que produeix un pacient. El més barat –i ideal– és operar un pacient i que no li passi res”, assevera De Lacy. També, com Menchaca, es mostra confiat que, de manera indirecta, el 5G disminuirà les llistes d’espera al millorar "organització, cost i eficiència".

"Jo somio amb el fet que el futur Hospital Clínic sigui 5G. Que tingui intel·ligència artificial i realitat virtual, les quals permetran que, en cas que jo tingui un dubte diagnòstic, pugui comunicar-me amb qualsevol persona del món", conclou.

Dubtes davant del 5G: "Revolucionaris van ser internet o l’electricitat"

No obstant, existeixen veus més escèptiques respecte a la implantació del 5G en la medicina. Per a <strong>Xavier Vilajosana,</strong> catedràtic dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicacions de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), aquesta nova generació de comunicació mòbil <strong>“no serà una cosa disruptiva”. </strong>“El 5G no deixa de ser una actualització d’una tecnologia d’informació global [és l’evolució del 4G]. Les empreses tecnològiques hauran de donar resposta a una demanda més gran i un nombre d’usuaris més alt. I els operadors de telefonia hauran de convertir la infraestructura de xarxa en 'software’" explica. <br/><br/><span style="font-size: 1.6rem;">Segons Vilajosana, l’operació retransmesa per 5G en el MWC </span><strong style="font-size: 1.6rem;">"no és una demostració de res", </strong><span style="font-size: 1.6rem;">ja que "pot fer-se per Skype", per exemple (tot i que amb un major temps de latència). “¿Quantes d’aquestes coses tenen sentit? ¿Les aplicacions que s’estan fent avui són necessàries per donar-los tanta publicitat? Soc crític amb els operadors de telecomunicacions perquè estan creant un </span><strong style="font-size: 1.6rem;">'boom’ mediàtic: </strong><span style="font-size: 1.6rem;">tenen la tecnologia, però no tenen encara els casos per utilitzar-la. Els operadors creen tot aquest soroll per generar la necessitat", diu. Segons la seva opinió, sí que hi ha "tecnologies disruptives" ("ho van ser internet o l’electricitat", per exemple), però creu que </span><strong style="font-size: 1.6rem;">"encara no existeix una aplicació realment disruptiva del 5G". </strong><span style="font-size: 1.6rem;">"Sí, veuràs els vídeos millor. Però aquest canvi no és tan significatiu".</span>