EL MÉS GREU, A SAIDÍ

Tres comarques d'Osca tornen a la fase 2 per diversos rebrots

El Cinca Mitjà, el Baix Cinca i la Llitera d'Osca retrocedeixen en la desescalada per diversos brots positius a Binèfar, Saidí, Fraga i Montsó

A tot Espanya hi ha un total d'11 focus de contagis que ja estan «sota control», segons Sanitat

zentauroepp53845048 empresa  frutas la espesa  foto web200622110917

zentauroepp53845048 empresa frutas la espesa foto web200622110917

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat aquest dilluns que la Conselleria de Sanitat d’Aragó ha decretat unes mesures per les quals les comarques d’Osca del Baix Cinca, Cinca Mitjà i la Llitera retrocedeixen a la fase 2 després de detectar-se diversos brots en una explotació hortofructícola, Frutas La Espesa, a Saidí. També s’han detectat casos a Binèfar, Fraga i Montsó.

Així ho han anunciat la consellera de Sanitat, Sira Repollés, i el director general de Salut Pública del Govern d’Aragó, Francisco Javier Falo, en una roda de premsa celebrada aquest dilluns, 22 de juny, en la qual han detallat que s’ha emès una ordre, en col·laboració amb el Ministeri de Sanitat, per dur a terme aquesta mesura.

La tornada d’aquestes comarques a la fase 2 de la desescalada implica la modificació d’aforaments al 50% a l’interior d’hostaleria sense accés a barra, un terç de l’aforament en piscines i mesures de distanciament social.

En població jove

Les persones afectades són «fonamentalment» població jove i això és «un element molt positiu, perquè la mesura és molt baixa», ha afegit el director general de Salut d’Aragó. «Són majoritàriament casos lleus, molt poc simptomàtics o directament asimptomàtics. Estem abordant els brots en un moment molt precoç i això ens permet controlar la situació», ha afegit Falo.

No s’han facilitat dades concretes, però des de la DGA han afegit que «es continuen fent proves serològiques» a la zona, per la qual cosa es preveu la notificació de més casos en els pròxims dies.

El Butlletí Oficial d’Aragó (BOA) ha publicat aquest dilluns l’ordre que recull les mesures per controlar el brot epidèmics en aquestes tres comarques. Bàsicament, entre les mesures destacades de la fase 2 hi ha la modificació d’aforaments al 50% a l’interior de l’hostaleria i sense accés a barra; l’aplicació d’un terç de l’aforament en piscines i mesures de distanciament social. 

Evitar la mobilitat

Tal com recull ‘El Periódico de Aragón’, les autoritats recomanen a la població resident no sortir d’aquestes tres comarques i també demana que «tret d’urgent necessitat» tampoc s’hi desplaci ningú. «No estem en disposició de limitar la mobilitat, perquè això correspon a l’Estat, però si aquesta recomanació i aquesta apel·lació a la responsabilitat no funciona, si les condicions epidemiològiques exigissin mesures més estrictes, la DGA es dirigirà a l’Estat perquè arbitri les mesures oportunes que obliguin la limitació de desplaçaments», ha assenyalat la consellera. 

Per la seva banda, Illa, en declaracions a la cadena SER, Illa ha valorat que el brot es va detectar precoçment i es va actuar amb «molta contundència «i ha confiat que el retrocés a la fase 2 sigui «suficient». El titular de Sanitat ha assegurat que s’està fent un seguiment «molt especial» del brot, tot i que ha considerat que «està en via de ser controlat», i ha informat que demà hi haurà una reunió bilateral amb les autoritats aragoneses per continuar analitzant la situació.

11 rebrots a tot Espanya

S’està fent un seguiment «molt especial» d’aquest cas que el que més preocupa les autoritats tot i que «està en via de ser controlat», segons el ministre, que ha precisat que la resta de brots actius a tot Espanya, 11 en total, ja estan sota control.

Va ser aquell diumenge quan es van detectar 33 casos nous de coronavirus a Aragó, 25 dels quals a Osca, on s’ubiquen les tres comarques que retrocedeixen de fase.

Al cas d’Aragó s’hi suma el focus actiu detectat aquest diumenge a Ribeira (la Corunya), amb nou positius.

El primer d’aquests contagis va ser el de la filla d’una persona que va tornar a Galícia després d’haver estat al Brasil durant «un temps» i que va agafar un vol de tornada des del país sud-americà a Lisboa sense que presentés en cap moment cap símptoma de Covid-19.

Es tracta d’un situació similar a l’ocorreguda a Múrcia, on la conselleria de Salut vigila un focus de nous casos confirmats en els últims dies, vinculats a un positiu importat de Bolívia que va provocar, almenys, 11 contagis.

les Canàriesconcretament a Fuerteventura, 11 dels 31 immigrants rescatats dijous passat quan es dirigien cap a l’illa en una llanxa pneumàtica procedent d’Al-Aaiun (Sàhara Occidental) han donat positiu en les proves de coronavirus.

Aquests onze casos es van sumar a uns altres 14 de detectats unes hores abans que els seus protagonistes arribessin a Fuerteventura entre els 39 ocupants d’una altra embarcació interceptada.

Notícies relacionades

També el País Basc en els últims dies es van detectar brots, ja controlats, als hospitals de Basurto (Bilbao) i Txagorritxu (Vitòria), així com a Valladolid, on es van registrar tres brots, en dues residències privades i un hospital, que estan sota control.

Algesires (Cadis), la Policia va haver d’aïllar un hostal després de detectar-se un brot entre els seus hostes, uns dels quals ha mort, així com un centre social de la localitat.