Normativa a Catalunya

El que no pots fer encara en la nova normalitat

zentauroepp53693126 metro nadeu200610140453

zentauroepp53693126 metro nadeu200610140453 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Hi ha alguns límits que no es poden traspassar en la ‘nova normalitat’. És important saber-los perquè bona part queden en mans de la responsabilitat dels ciutadans.

Estar a menys de metre i mig

No ens hem d’acostar a menys de metre i mig d’altres persones. Aquesta norma regeix en qualsevol circumstància, ja sigui laboral, festiva o comercial. Si no és possible complir-la cal portar mascareta. L’única excepció són les persones amb les quals mantenim un contacte habitual.

Fer petons, abraçar o saludar

La primera derivada de la regla del metre i mig és potser la més difícil de complir. Petons, abraçades i les tradicionals salutacions amb la mà han de quedar desterrats fins que passi el perill. Són costums molt estesos als països llatins que han contribuït a expandir la pandèmia a Espanya. 

Anar sense mascareta al metro i bus

La mascareta continuarà sent obligatòria als transports públics durant molt de temps. La distància d’1,5 és impossible de mantenir en la majoria d’ocasions, especialment en les hores punta, per la qual cosa portar tapaboques és imprescindible i sancionable si no se’n fa ús.

Participar en aglomeracions

Notícies relacionades

La ‘nova normalitat’ catalana no imposa límits al nombre de persones que puguin acudir a reunions familiars, esportives o socials sempre que no es produeixin aglomeracions. És a dir, que sigui factible complir la regla d’or del metre i mig.

Visitar residències amb infectats

Les residències d’ancians que continuin amb els distintius ambre o vermell encara no poden ser visitats pels familiars dels ancians. Els distintius marquen si hi ha zero, un o diversos casos. Amb els centres de grans les precaucions continuen sent màximes.