ESTUDI D'ISGLOBAL

Més de la meitat dels nens de països pobres moren per infeccions

El 54% dels menors de cinc anys morts presenten algun patogen, segons 'Lancet Global Health'

La troballa podria impulsar noves eines de prevenció; en concret, de la 'klebsiella'

undefined23858602 xkl02 matongo  zambia  08 10 2013   fotograf a de archivo to200617122744

undefined23858602 xkl02 matongo zambia 08 10 2013 fotograf a de archivo to200617122744 / KIM LUDBROOK

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Més de la meitat de les morts dels nens i nenes de països en vies de desenvolupament estan relacionades amb una infecció, segons acaba de publicar ‘Lancet Global Health’. Aquesta revista dona veu a un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per La Caixa, la Universitat Emory d’Atlanta i els Centres per al Control i Prevenció de Malalties als EUA. El text recull els primers resultats científics de la xarxa de vigilància de salut infantil més gran del món, Champs. 

De les prop de mil defuncions analitzades en menors de cinc anys i nadons nascuts sense vida a cinc ciutats d’Àsia i l’Àfrica (Bangla Desh, Kenya, Mali, Moçambic i Sud-àfrica), el 54% presentava algun agent infecciós entre les causes de la mort. Champs va fer 933 autòpsies mínimament invasives, una metodologia que permet determinar la causa de la mort amb una gran precisió mitjançant l’anàlisi de mostres d’òrgans adquirits ‘postmortem’ i que no requereix personal ni equip altament especialitzats.

Aquesta investigació ha aconseguit descriure, a més, la cadena completa de causes que han provocat la mort. En lloc de centrar-se en una única causa de mort subjacent, descriu en detall tots els esglaons i processos patològics que, des de la causa subjacent, condueixen a la mort.

Fins al moment, la malària, els rotavirus i el pneumococ apareixien com les principals causes de mort. Ara apareixen també la ‘klebsiella’ o el citomegalovirus, entre d’altres

«Hem demostrat que les infeccions són la gran causa de mort prevenible en els nens més petits de països pobres. Depèn de l’edat però, per regla general, les infeccions juguen un paper crític i alguns patògens que fins ara no sortien a la foto, que no estaven considerats causes típiques de mort, sí que apareixen retratats», explica a EL PERIÓDICO Quique Bassat, investigador s’ISGlobal i coautor de l’estudi.

Fins ara, estaven considerades causes principals d’aquestes morts malalties com la malària, els rotavirus, que causen les gastroenteritis, i el pneumococ. «Aquestes eren les típiques. Però ara estem veient que, a més d’aquestes, també hi ha altres bacteris, com la ‘klebsiella pneumoniae’, el citomegalovirus, l’‘eschericcia coli’ o l’’acinetobacter baumannii’», afegeix Bassat. 

Són bacteris presents en un nombre considerable de casos de pneumònia, sèpsia i meningitis. Aquest descobriment podria impulsar el desenvolupament de noves eines i estratègies per a la prevenció per a tots els patògens i, en concret, en el tractament de la ‘klebsiella’, per a la qual encara no existeix una vacuna. 

L’autòpsia mínimament invasiva

Malgrat el descens de la mortalitat infantil en les últimes dècades, s’estima que anualment continuen morint 5,4 milions de menors de cinc anys i naixent 2,5 milions de nascuts morts a tot el món. L’Àfrica subsahariana i l’Àsia meridional són les regions més afectades. 

Com explica Bassat, en aquestes zones l’autòpsia verbal (entrevistes amb els familiars del mort) són les dades que se solen tenir a l’hora de registrar les causes de mort. «Aquest és el mètode més utilitzat, i la seva precisió és molt dolenta», diu. Així, en aquestes regions, les estimacions de la causa de la mort depenen d’eines molt poc fiables.

L’Àfrica subsahariana i l’Àsia meridional són les regions més afectades per la mortalitat infantil i les seves estimacions de les causes de la mort són molt poc fiables

Notícies relacionades

La xarxa de vigilància de salut infantil Champs va néixer el 2012 precisament per determinar, d’una manera més precisa, la mortalitat infantil als països pobres. I va començar a utilitzar l’autòpsia mínimament invasiva, que consisteix a obtenir mostres dels teixits del cadàver sense deixar marques visibles. «Les autòpsies no són ben acceptades als països pobres. Així que vam validar el mètode de l’autòpsia mínimament invasiva per lliurar-nos de fer autòpsies completes en el futur», assenyala aquest expert. 

D’aquesta manera, els resultats publicats ara a ‘Lancet Global Health’ donen una idea «molt més creïble» del que està matant els nens menors de cinc anys als països pobres.