ARA EL VIRUS «ÉS ESTABLE»

Mitjà vaticina una segona onada a la tardor «més greu» si no s'actua amb previsió

S'hauran de fer «estratègies de distanciament intermitent» que inclouran confinaments per zones

Lamenta que a l'inici de la pandèmia intentés parlar amb el Govern espanyol i no se li fes cas

lmmarco53338193 oriol mitja monegal tv3 06 05 2020200506194649

lmmarco53338193 oriol mitja monegal tv3 06 05 2020200506194649

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’investigador Oriol Mitjà reconeix que la situació ara de la Covid-19 és «bastant estable» però no canta victòria, ni de bon tros, ja que considera que és una evidència que hi haurà una segona onada a la tardor. En una entrevista a RAC-1, recollides per l’agència ACN, aquest dimarts al matí, ha vaticinat que serà «molt més greu». «Hem experimentat només una petita fracció del que el virus pot fer», ha explicat. Segons el seu parer, els factors climatològics i les mesures de seguretat han contribuït al fet que el virus «retrocedeixi» i ha destacat la importància de fer les coses bé durant l’estiu perquè el segon brot comenci més tard.

De nou, ha tornat a lamentar que el Govern espanyol no volgués escoltar l’inici de la pandèmia.

Mitjà ha assegurat que no es pot estar tranquil, tot i que el virus hagi donat «una mica de treva», ja que la majoria de la població continua sent susceptible a la Covid-19. «El virus té la mateixa capacitat de transmissió i letalitat», ha declarat. També considera que el fet que no hi hagi tantes reunions en espais tancats està afavorint la reducció dels contagis i explica que, de moment, on cal anar amb més atenció és en espais tancats on la respiració és més ràpida, com gimnasos, concerts o grans esdeveniments i on el pic de contagi és 20 vegades superior.

Cal preparar-se

«Però segur que a la tardor tindrem una altra vegada el virus, i ens hem de començar a preparar», considera. Ha afegit que hi ha epidemiòlegs que apunten que la segona onada pot ser «dolenta» perquè començarà abans i tindrà un recorregut més llarg.

De cara a aquesta segona onada, apunta que s’hauran de fer «estratègies de distanciament intermitent» que inclouran confinaments  per zones segons si es fa «cirurgia grossa o fina».

Crítiques a la gestió

Mitjà reitera les seves crítiques també a altres aspectes de la gestió, com per exemple el fet que des de la Generalitat «continuïn entestats» a utilitzar tecnologia que segons ells no és l’adequada per a pandèmies de la magnitud del coronavirus . També ha apuntat que caldria utilitzar sistemes com el Bluetooth o els codis QR per al seguiment de contactes.

Sobre el desconfinament, ha apuntat que «la virtut està en el medi», ja que la població no pot continuar confinada per sempre, però ha afirmat que cal estar «pendents» de l’emergència sanitària.

«El missatge és clar, obvi i cristal·lí: el virus segueix present», recorda.

En línies generals, però, afirma que s’està fent «bastant bé».

Notícies relacionades

Lamenta que no se l’escoltés: «Encara no he sentit ningú que miri al passat i faci autocrítica dient les coses que van fallar», considera, si bé està convençut que «no hi va haver mala fe», sinó que «no van saber assessorar-se pels millors experts en la matèria». Aquesta crítica l’ha dirigit tant al Ministeri de Sanitat com al Departament de Salut.

«Una de les lliçons apreses és construir una plataforma d’intel·ligència epidemiològica, que faci que la pròxima vegada que l’Oriol Mitjà de torn aixequi la veu, tingui el reconeixement que és una alerta vàlida i que se li ha de fer cas», rebla.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions