DESESCALADA

Espanya, dividida en fases: ¿què es pot fer a cada territori des de dilluns?

El 70% dels espanyols entren en la 2, mentre que el 30% seguiran en l'1

El Govern ha inclòs mesures de flexibilització per fer més suportable el desconfinament

nueva fase3

nueva fase3

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

El 70% dels espanyols (uns 32 milions) passaran a la fase 2 del desconfinament a partir de demà, dilluns, 1 de juny. El 30% (uns 15 milions) seguirà en la fase 1: són els ciutadans de la província de Lleida, les tres àrees metropolitanes de Barcelona, la Comunitat de Madrid i Castella i Lleó (excepte l’àrea sanitària del Bierzo, que comprèn les comarques del Bierzo i Laciana). La Catalunya Central, la província de Girona, l’Alt Penedès i el Garraf són les tres zones catalanes que entren a la fase 2. En l’àmbit estatal, només quatre illes (Formentera, La Graciosa, La Gomera i El Hierro), que inclouen uns 45.000 habitants, passaran a la fase 3.

A més, a partir d’aquest dilluns, la ciutat de Barcelona i les seves àrees metropolitanes nord i sud passaran a ser una única unitat territorial, així que estarà permesa la mobilitat de la ciutadania dins d’aquest territori, a diferència del que passava fins ara. Fa uns dies el Ministeri de Sanitat va acceptar la petició de la Generalitat de Catalunya que les tres àrees metropolitanes de Barcelona s’unifiquessin en el desconfinament.

Més flexibilitat en la fase 1

Però hi haurà més novetats. Ahir Sanitat va informar que flexibilitzarà les mesures de la fase 1 i així, per exemple, permetrà que obrin les piscines per a la pràctica esportiva. Això sí, sense contacte físic, mantenint les mesures de seguretat i amb un aforament màxim del 30%. També permetrà la pràctica esportiva individual o d’un màxim de dues persones a les instal·lacions cobertes, respectant l’aforament del 30%.

A més, dins de la fase 1 passarà a estar permès fer activitats esportives, culturals o recreatives als espais naturals per a grups de fins a 10 persones. Això sí, les autoritats competents podran adoptar mesures restrictives (per exemple, en el control de l’aforament dels aparcaments o zones de descans) en l’accés als espais naturals, especialment als protegits, quan considerin que hi ha risc d’aglomeracions.

Centres comercials, oberts en la fase 2

En la fase 2 ja podran obrir els centres comercials, tot i que amb un aforament del 40%, i les zones comunes continuaran tancades. A més, també podran obrir els bars i restaurants (en la fase 1 només les terrasses, al 50%) amb una limitació d’entre el 30% i el 50% de l’aforament.

Estaran permeses les classes voluntàries a 4t d’ESO i 2n de batxillerat i podran obrir els centres infantils perquè les famílies puguin conciliar.

En la fase 2, també obriran els cines, teatres i sales de concerts amb l’aforament al 33%. I també les zones comunes dels hotels, amb l’aforament al 33%, així com les esglésies (amb l’aforament al 50%).

Els passejos i les quedades, en aquesta fase, podran ser de fins a 15 persones (10 en la fase 1).

Terrasses al 75% en la fase 3

En aquesta fase el Govern ha eliminat les franges horàries i permetrà reunions de fins a un màxim de 20 persones en domicilis i a l’aire lliure.

S’eliminen les franges horàries i es podrà circular per la província, illa o unitat territorial de referència, encara que el moviment interprovincial no està previst fins que tot Espanya culmini la fase 3.

Notícies relacionades

Els establiments, locals comercials, centres i parcs comercials podran obrir mentre el seu aforament sigui del 50%. Quant a l’hostaleria  i restauració, a més de l’obertura del 75% de les terrasses, se’ls permetrà obrir al públic per al consum al local (tret de les discoteques i bars de lleure nocturn), sempre que el seu aforament no superi el 50%.

Els museus, cines, teatres, espectacles culturals i biblioteques podran obrir amb un aforament màxim del 50%.