la desescalada

BCN i la seva àrea metropolitana seran una sola regió sanitària a partir de dilluns

Girona, la Catalunya Central, l'Alt Penedès i el Garraf són les úniques zones catalanes que passaran a la fase 2

El 70% d'Espanya avançarà en la desescalada l'1 de juny, mentre que el 30% es quedarà com estava

zentauroepp53547192 playa200528130516

zentauroepp53547192 playa200528130516 / Emilio Morenatti

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

La ciutat de Barcelona i les seves àrees metropolitanes nord i sud passaran a ser «una única unitat territorial» a partir del dilluns que ve, 1 de juny. D’aquesta manera, la mobilitat de la ciutadania dins aquest territori estarà permesa. Es tracta d’una petició de la Generalitat de Catalunya a què ha accedit el Ministeri de Sanitat, segons ha anunciat aquest dijous en roda de premsa el ministre Salvador Illa.

Illa també ha informat que, des de dilluns, 1 de juny, el 70% dels espanyols (uns 33 milions) passaran a la fase 2 del desconfinament, mentre que el 30% (uns 15 milions) seguirà en la fase 1. Entre els que, de moment, seguiran en la fase 1 hi ha la província de Lleida, les tres àrees metropolitanes de Barcelona, la Comunitat de Madrid i Castella i Lleó (excepte l’àrea sanitària del Bierzo, que comprèn les comarques del Bierzo i Laciana). La Catalunya Central, la província de Girona, l’Alt Penedès i el Garraf són les tres zones catalanes que entren a la fase 2. A més, a nivell estatal, hi ha quatre illes (Formentera a les Balears, i La Graciosa, La Gomera i El Hierro a les illes Canàries) que entraran a la fase 3.

38 morts més

Paral·lelament, Sanitat ha notificat aquest dijous 38 nous morts per coronavirus en els últims set dies, tot i que la sèrie històrica en comptabilitza un total de 27.119, només una defunció més respecte a dimecres. Els casos diagnosticats en les últimes 24 hores han sigut 182, 49 menys que dimecres. Des de l’inici de la pandèmia, a Espanya s’han encomanat 237.906 persones.

Notícies relacionades

«L’evolució de les dades és molt bona. Això es deu a l’esforç de tota la població i del sistema sanitari. Les dades són cada dia de millor qualitat, més ràpides, i permeten prendre decisions de forma precoç», ha dit el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en roda de premsa al costat d’Illa.

Preguntat pel brot de coronavirus a Ceuta, Illa va assegurar que està «sota control» perquè el mecanisme de detecció «ha funcionat». I, quant a la petició de Madrid que els alumnes de segon de batxillerat puguin fer algunes activitats educatives, el ministre va explicar que l’estat d’alarma no ho «permet». Madrid també ha demanat mesures de flexibilització en la fase 1, com l’obertura dels centres comercials. En aquest sentit, Illa es va inclinar per «cenyir-se al que està permès en les diferents fases de la desescalada».