CALENDARI ESCOLAR

Vergés confia que es puguin obrir les escoles abans del juny

La consellera de Salut admet que s'ha de pensar en els nens, però amb mesures higièniques

La ’consellera’ de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, en una rueda de prensa el 4 de mayo.

La ’consellera’ de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, en una rueda de prensa el 4 de mayo. / MARC BATALLER

3
Es llegeix en minuts
ACN

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que confia que es podrà «trobar la manera» per poder obrir les escoles abans que acabi el curs i per a totes les edats. En una entrevista a RAC-1, la consellera ha explicat que no veu «forassenyat» obrir els centres educatius com ja ha fet França i que «s’ha de trobar la manera» malgrat admetre que «el risc zero no existeix ara ni existirà d’aquí a un mes ni d’aquí a sis mesos».

Vergés ha afegit que, amb la informació que tenen ara, es pot plantejar aquesta mesura, sobretot «pensant en els nens» i en el fet que l’escola és un element de «socialització» i «cohesió social». La responsable de Salut creu que caldrà fer-ho aplicant mesures higièniques i de seguretat, com per exemple entrades i sortides «escalonades» per disminuir riscos.

«Els nens necessiten aquests espais», assenyala, i apunta que obrir els centres va més enllà de la necessitat dels pares que han de treballar amb fills a casa, perquè l’escola és «el marc estable» que tenen els nens i molts d’ells «en la vida no el tenen estable». 

Malgrat remarcar que l’educació no és la seva competència i que farà falta «diàleg» amb el sector, Vergés ha apostat per «trobar la manera que no hi hagi gaire gent junta en un espai tancat, reforçar molt les mesures d’higiene» i fer que les entrades i sortides als centres educatius «no siguin totes a la mateixa hora».

Proposta per a l’àrea metropolitana

El Ministeri de Sanitat decidirà aquest divendres quins territoris passen dilluns de la fase 0 a la fase 1, i si accepta la proposta de Catalunya que Barcelona i l’àrea metropolitana puguin estar en una «fase 0 avançada» amb obertura de comerços minoristes, entre altres mesures. Vergés ha defensat que aquesta és una proposta «prudent» que «s’ajusta a la realitat», però que en aquests moments no tenen garantit que tiri endavant.

«Estem en un diàleg constant, però també tenen moltes reserves, estan mirant com funcionen altres territoris, tenen por d’altres territoris».

Preguntada sobre si el Govern espanyol vol que Madrid i Barcelona vagin junts en el procés de desescalada, Vergés ho veu «possible». «Res ens fa pensar que tinguem un repunt, malgrat l’augment de positius que es va registrar en les dades facilitades per Salut aquest dijous a la nit.

Vergés l’ha atribuït a la «bona capacitat de detecció» que hi ha en aquests moments, amb l’inici de les proves PCR als centres d’atenció primària. «Per mi, detectar més és molt positiu», ha assegurat.  La consellera ha destacat que, malgrat que es detectin més positius, això no vol dir que hi hagi més pacients ingressats a les uci en estat greu. «Vol dir que tenim transmissió, però ara és molt més lleu de la que teníem», ha dit.

Vergés ha assenyalat que l’autorització de sortir els nens al carrer, fa ja 21 dies, no ha afectat de manera especial la transmissió del virus. La consellera creu que aquesta sortida de menors s’ha fet seguint les recomanacions, cosa que creu que no ha passat en el cas de les sortides per fer esport o els passejos d’adults, on «la gent ha quedat amb d’altres per anar a caminar i han augmentat els contactes moltíssim».

La titular de Salut també ha explicat per què les dades que aporten cada dia la Conselleria i el Ministeri de Sanitat de morts i positius a Catalunya són diferents, i ho ha atribuït al fet que les dades del ministeri són més antigues, perquè es basen en el registre de Salut Pública, que són «més profundes» i «s’esperen uns dies». «Fins que no tenen tota la casuística d’una persona no poden reportar les dades», ha explicat.

Notícies relacionades

Sobre la proposta que l’ús de mascaretes sigui obligatori per a tothom a l’espai públic, Vergés ha remarcat que el seu ús és «una protecció més» i que «no ha de fer una falsa sensació de seguretat». La consellera, però, ha admès que és impossible portar-les per fer esport, però que, si es combina aquesta mesura amb el manteniment de les franges horàries, «es pot compatibilitzar».

Vergés també ha admès que aquest estiu serà «diferent» i que les festes majors «no podran ser iguals». «No podrem fer tot el que voldríem, però crec que aprendrem a viure-ho», ha afirmat; «si continuem fent comunicació de risc, la gent sabrà viure sense exposar-se massa». Vergés ha remarcat que l’estiu és també un període «complicat» per a les persones grans.