TRANSVASAMENT DE COMPETÈNCIES

Salut integrarà les històries clíniques dels residents en geriàtrics

Anuncia que s'han fet tests de Covid-19 en la gran majoria dels geriàtrics

zentauroepp15768021 avis200312100022

zentauroepp15768021 avis200312100022

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Generalitat ha aprovat aquest dimarts un decret llei que permet a la Conselleria de Salut tenir accés a les dades sanitàries i assistencials de les residències geriàtriques de Catalunya per integrar millor les històries clíniques dels usuaris i controlar la pandèmia de Covid-19, que s’ha acarnissat amb aquests centres.

L’Executiu català ha donat llum verda a aquest nou decret llei de mesures urgents en l’àmbit social per pal·liar els efectes de la Covid-19, després que Salut s’hagi fet càrrec de les competències de les residències geriàtriques que abans eren de la Conselleria de Treball, Afers Socials i Família.

Així, Salut podrà tenir accés a les dades sanitàries i assistencials dels usuaris que es troben en aquests centres, cosa que permetrà poder exercir millor el control epidemiològic de la pandèmia a partir de la integració de les històries clíniques dels pacients al sistema de salut pública de Catalunya i també millorar la qualitat dels serveis assistencials que es presten en aquests centres. 

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que s’han realitzat proves de detecció del coronavirus al 91,38% de les residències catalanes, tant a residents com a treballadors dels centres. Són 66.971 proves de diagnòstic a usuaris de centres residencials i 4.274 proves a professionals.

També el Parlament ha aprovat aquest dimarts debatre el 21 de maig una proposta de resolució de la CUP per crear una comissió d’investigació sobre la gestió de les residències de gent gran durant la crisi del coronavirus. 

El conseller d’Interior, Miquel Buch, també ha demanat al conjunt dels catalans que actuïn amb «corresponsabilitat social, lògica i sensatesa» i respectin la recomanació de reservar dues franges al dia perquè surtin els avis. «Ho farem per ells, per nosaltres i per Catalunya», ha dit.

Notícies relacionades

Les franges reservades, de 10 a 12 del matí i de 19 a 20 hores, perquè surtin de casa els avis a partir de 70 anys permeten evitar que hi hagi aglomeracions de gent i protegeixen col·lectius vulnerables, segons Buch.

«Respectem els pares, les mares, els avis. Ells també tenen dret a sortir i nosaltres no tenim dret a posar-los en perill», ha insistit el conseller, que ha fet una crida a tota la població de Catalunya, independentment que estiguin en fase 1 o fase 0 en el procés de desescalada del confinament, per respectar aquestes franges horàries que proposa la Generalitat.