PROFESSIONALS IMPRESCINDIBLES

Les infermeres celebren el seu dia amb certa sensació de tristesa pel poc reconeixement que tenen

L'Any de la Infermeria passa desapercebut per la pandèmia i el sobreesforç sanitari

infermeras / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe / Divina Beas

Si Florence Nigthingale (1820-1910) aixequés el cap potser s’indignaria amb l’escàs reconeixement que reben les actuals professionals de la infermeria, que malgrat ser un dels puntals del sistema sanitari durant la pandèmia de Covid-19 tenen nul·la presència en els comitès d’experts creats aquests dies. I és que avui, 12 de maig, es commemora a tot el món el Dia Internacional de la Infermeria, coincidint amb la data del naixement de la infermera britànica, que és considerada la precursora de la infermeria professional moderna.

Meritxell Peiró, veterana infermera i actualment supervisora de la unitat respiratòria de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, el resumeix: «Les infermeres estem molt oblidades».

Un exemple clar d’aquest oblit és la nul·la o escassa presència d’aquesta professió en els diversos comitès d’experts i altres àmbits de decisió, tant del Govern espanyol com del català, que es van crear al principi per afrontar la pandèmia i ara planificar el desconfinament, ha considerat.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar que el 2020 seria l’Any de la Infermeria, una pretensió que ha passat a segon pla a causa de la irrupció tràgica del coronavirus.

Reestructuració als hospitals

El virus ha provocat una reestructuració de pràcticament tots els hospitals, i fins i tot dels centres d’atenció primària, per poder dedicar gairebé en exclusiva tots els esforços a tractar els malalts infectats.

Meritxell Peiró ha explicat: «Al principi va ser molt dur. No és només reestructurar espais, sinó també gestionar el personal i ubicar-los als llocs adequats».

«Els equips han respost totalment. Infermers veterans i els que no tenen tanta experiència han treballat junts, però ara estem acusant un cansament físic i psicològic per les dures situacions que hem viscut», ha afegit.

Sobreesforç

El personal d’infermeria, ha considerat, «és molt camaleònic, l’adaptació als canvis ha sigut brutal», malgrat el sobreesforç que ha comportat.

Però el relaxament sembla que no arriba perquè «estem tots a l’expectativa, a veure què passa i atents a un possible repunt» de les dades d’infectats, després de dues setmanes de l’inici del desconfinament amb la sortida, primer, dels nens al carrer i, després, dels grans i la resta d’adults.

Notícies relacionades

«Hem de reinventar-nos –ha apuntat Peiró– i a partir d’ara fer més visites de seguiment per telèfon o videoconsulta», com una forma més d’atenció als pacients, una lliçó apresa d’aquesta crisi.

Les escoles d’infermeres i malalts de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona commemoren el Dia Internacional de la Infermeria entre la reivindicació del paper del col·lectiu durant la pandèmia, en la qual «estan treballant al 200%», ha afirmat el de Barcelona, i videoconferències per reflexionar sobre la Infermeria i la Covid-19, com en el de Girona.