El coronavirus i el factor de risc

Gent gran, homes i amb malalties prèvies, el perfil del pacient ingressat

La malaltia es torna més perillosa i amb conseqüències letals a partir dels 65 anys i amb malalties cardíaques, pulmonars, diabetis i, fins i tot, obesitat

segea53358169 un anciano con mascarilla descansa en el parque calero  en e200508181557

segea53358169 un anciano con mascarilla descansa en el parque calero en e200508181557 / Eduardo Parra

2
Es llegeix en minuts

Un estudi de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Aqua) revela que l’edat, el sexe i la comorbiditat són els principals factors associats a l’hospitalització amb un pitjor pronòstic dels pacients amb coronavirus a Catalunya. I d’aquesta manera s’ha pogut fer un retrat del principal afectat: un home gran amb patologies prèvies.

Aquest informe ha analitzat els principals factors associats a l’hospitalització per aquesta malaltia en la població general i, en aquest sentit, ha avaluat principalment quatre aspectes. Un dels factors determinant és l’edat, amb una probabilitat tres vegades més elevada d’hospitalització a partir dels 65 anys respecte a les persones d’entre 15 i 44 anys.

Més homes que dones

Una altra causa es basa a presentar una elevada càrrega de morbiditat. Les persones que presenten patologies prèvies al coronavirus tenen una probabilitat cinc vegades superior de ser hospitalitzades que la població sana. Entre aquests riscos destaquen l’obesitat (27%), una malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC) (18%), la insuficiència cardíaca (20%) o els trastorns psiquiàtrics (11%). Un tercer factor afecta els col·lectius especialment vulnerables, com són aquelles persones ingressades en una residència assistida o amb discapacitat intel·lectual. I, finalment, s’indica que els homes tenen un 55% més de probabilitat d’ingressar que les dones.

L’estudi també ha analitzat els principals factors associats a la mort intrahospitalaria i un d’ells és l’edat. A partir dels 65 anys, la mortalitat es dispara en comparació amb els pacients d’entre 15 i 44 anys. Així, els que tenen entre 65 i 74 anys tenen vuit vegades més probabilitat de morir; els de 75 a 84 anys, 16 vegades, i els majors de 84, fins a 20 vegades.

Els pacients amb un nivell de morbiditat previ, entre moderat i alt, tenen de dues a tres vegades més probabilitat de morir que les persones amb menys afectacions. Entre les patologies específiques destaquen la insuficiència renal crònica (30%), la insuficiència cardíaca (26%) o la diabetis (18%). Per sexes, els homes tenen un 62% més de probabilitats de morir que les dones una vegada han ingressat. I, finalment, un quart factor és el de formar part de col·lectius especialment vulnerables, com són aquelles persones ingressades en una residència assistida o amb discapacitat intel·lectual greu.

Els resultats

Notícies relacionades

Atenent aquests resultats, l’informe especifica que el grup vulnerable a l’hora de ser hospitalitzat, patir complicacions i fins i tot morir inclou els majors de 65 anys que pateixen alguna patologia com diabetis, insuficiència cardíaca, afectacions pulmonars, obesitat, insuficiència renal crònica, demència o trastorns psiquiàtrics greus, i finalment ser els col·lectius especialment vulnerables com les persones amb antecedents de discapacitat intel·lectual greu i els interns d’una residència assistida.

L’estudi conclou que els models elaborats permeten poder estratificar la població, podent assignar aquests riscos a escala individual i ser d’utilitat en la presa de decisions tant d’actualitat com en futurs escenaris de rebrot.