NOVES VIES CONTRA EL CORONAVIRUS

L'Hospital Germans Trias i Pujol ha participat en l'assaig del remdesivir

El centre català és un dels que ha provat l'eficàcia del fàrmac contra l'Ebola sobre el Covid-19

undefined53064656 grafcat4672  badalona  barcelona   08 04 2020   personal san200430103420

undefined53064656 grafcat4672 badalona barcelona 08 04 2020 personal san200430103420 / Enric Fontcuberta

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un estudi internacional en el qual ha participat l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona) ha demostrat per primera vegada l’eficàcia  del tractament farmacològic amb Remdesivir en pacients hospitalitzats amb Covid-19, que van tenir un temps de recuperació un 31% més ràpid que els que no el van rebre.

L’hospital informa en un comunicat que l’estudi demostra que amb aquest tractament és possible accelerar la recuperació i reduir la mortalitat en els pacients, que es van recuperar més ràpidament que els pacients similars que van rebre placebo, ja que van necessitar quatre dies menys d’hospitalització, segons l’anàlisi de dades preliminar d’un assaig controlat i aleatori amb 1.063 pacients.

L’estudi, anomenat Adaptive Covidien-19 Treatment Test, (ACTT), ha sigut impulsat per l’Institut Nacional d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses dels Estats Units (NIAID) dels Instituts Nacionals de Salut (NIH), en el qual han participat 68 centres hospitalaris, 47 dels EUA i 21 d’Europa i Àsia, i a Espanya ha sigut coordinat pel Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias. L’estudi es va desenvolupar des del 21 de febrer i el 27 d’abril es van analitzar les proves.

Quatre dies menys de mitjana

Els resultats preliminars indiquen que els pacients que van rebre Remdesivir van tenir un temps de recuperació un 31% més ràpid que els que van rebre placebo, reduint en quatre dies l’estada d’hospitalització. El temps mitjà de recuperació va ser d’11 dies per als pacients tractats amb Remdesivir, en comparació amb els 15 dies dels que van rebre placebo.

Els resultats també suggereixen un benefici de supervivència, amb una taxa de mortalitat del 8,0% per al grup que va rebre el fàrmac davant l’11,6% del grup placebo. La pròxima fase de l’estudi es realitzarà ja sense placebo.

El Remdesivir és un antiviral dissenyat inicialment contra l’Ebola, però que ara ha demostrat ser eficaç també contra el SARS-CoV-2, agent causal del Covid-19.

Una junta independent de control de dades i seguretat es va reunir dilluns passat, 27 d’abril, per revisar les dades i va compartir la seva anàlisi provisional amb l’equip d’estudi. I van assenyalar que el Remdesivir era millor que el placebo des de la perspectiva de l’objectiu primari, el temps per a la recuperació, una mètrica que s’utilitza sovint en els assajos clínics de la grip.

Primer estudi sobre un fàrmac

Es tracta, per tant, segons aquest grup d’hospitals, del primer estudi amb un màxim rigor científic que demostra l’eficàcia d’un fàrmac per poder tractar la Covid-19 i en un pròxim informe hi haurà informació més detallada sobre els resultats de la prova, incloent-hi dades més completes.

L’estudi ha sigut coordinat a Espanya per Roger Paredes, cap de Secció del Servei de Malalties Infeccioses Germans Trias i investigador de la Fundació Lluita contra la Sida i l’IrsiCaixa.  En l’estudi també ha col·laborat l’Hospital Clínic de Barcelona, i ha estat liderat en aquest centre per José Muñoz, Cap de Servei de Salut Internacional i investigador d’ISGlobal.

Notícies relacionades

Paredes ha destacat que «aquest estudi obre un camí cap a la curació de la Covid-19, possiblement mitjançant el desenvolupament de nous fàrmacs o tractaments combinats». Segons aquest investigador, es tracta d’«un avenç molt significatiu en el coneixement de la malaltia i posa de relleu la importància de la investigació clínica dels nostres centres, que, una vegada més, han demostrat capacitat i agilitat per donar respostes amb base científica en molt poc temps».

L’Hospital Germans Trias i Pujol, situat en el marc del Campus Can Ruti de Badalona i gestionat per l’Institut Català de la Salut (ICS), fa atenció sanitària a les 800.000 persones que viuen al Barcelonès Nord i el Maresme, i a alguns ciutadans d’altres territoris catalans en el cas de determinades patologies.