MATERIAL DEFECTUÓS

Sanitat retira un model de mascareta enviada a Catalunya

L'ICS ja va donar ahir l'ordre de retirar els protectors, que van ser denunciats pel Parc Taulí

whatsapp-image-2020-04-17-at-215828

whatsapp-image-2020-04-17-at-215828

1
Es llegeix en minuts
Carmen Jané

El Ministeri de Sanitat ha retirat milions de mascaretes Garry Galaxy, que havia enviat a les comunitats autònomes, entre les quals Catalunya, després que el Ministeri de Treball i Economia Social hagi avisat que no compleixen la normativa europea. A Catalunya, van ser enviades des de dilluns de Pasqua a treballadors d’empreses d’ambulàncies, hospitals i alguns CUAP, i l’Institut Català de la Salut va donar ordre ahir de retirar-les.

El dictamen del Ministeri de Treball arriba després d’una anàlisi sol·licitada per l’Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell, que ha revelat que les mascaretes, de procedència xinesa i que anaven amb un embolcall de color verd, no compleixen cap classificació indicada en la norma UNE-EN 149:2001+A1:2010, que és la que regeix les mitges mascaretes de protecció contra partícules. De fet, als 3,5 minuts pateixen filtracions, i per això el personal que les porta queda desprotegit.

Instruccions en xinès

L’embalatge d’aquestes mascaretes, segons ha informat el departament ministerial, porta marcatge N95 i codi de barres 6 972306 630042, però totes les instruccions estan en xinès, denuncia el Sindicat Independent de Treballadors d’Ambulàncies de Catalunya (SITAC).

Es tracta d’una mascareta autofiltrant, plegada, amb pinça nasal, amb arnès de cap consistent en cintes elàstiques que passen per darrere de les orelles, com es pot veure pels dibuixos de l’embalatge. Els professionals les utilitzen, assenyalen fonts sindicals, «fins que es trenquen o es deformen» per la falta de material que pateixen. Una treballadora d’ambulàncies denuncia a aquest diari haver-ne utilitzat una durant gairebé dues setmanes, sota una protecció de tela.

Notícies relacionades

Tal com va denunciar el sindicat CSIF, les mateixes mascaretes es van distribuir també al Servei de Salut de la Rioja i en hospitals de Castella-la Manxa, Extremadura i Aragó, on també van ser retirades pel Govern autonòmic. CSIF ha demanat que es posi en quarantena el personal que les ha utilitzat.

No és l’única vegada que Espanya ha de retirar material de protecció del mercat i que han de pagar abans de rebre’l. Ja va passar amb els tests ràpids de diagnòstic que havia encarregat i que van haver de ser tornats a l’examinar-se les primeres unitats.