CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Coronavirus: Salut només testarà un de cada tres avis a les residències

La Generalitat de Catalunya farà 27.000 proves en centres de la tercera edat, salut mental i discapacitat

Familiars d'avis morts denunciaran davant la fiscalia que no van ser traslladats a hospitals

zentauroepp53133525 coronavirus barcelona200416100120

zentauroepp53133525 coronavirus barcelona200416100120 / LLUIS GENE

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

La Conselleria de Salut de Catalunya preveu fer, fins al 8 de maig, uns 27.000 tests de coronavirus a residències de gent gran, de salut mental i de discapacitat, tant als usuaris (asimptomàtics o no) com als professionals. La conselleria calcula que aquesta xifra arribarà perquè estiguin testades «totes les residències», tot i que només la xifra d’avis en aquests centres és de 64.093, segons la Conselleria d’Afers Socials. A més, hi ha 8.122 places en centres per a persones amb discapacitat i 2.045 per a persones amb problemes de salut mental. Així, els 27.000 tests arribaran, com a màxim, a un 36% de tots aquests usuaris. I, en concret, a aproximadament un de cada tres avis.

La gestió per part de la Generalitat de Catalunya de les residències de gent gran durant la pandèmia del coronavirus ha sigut objecte de fortes crítiques. En territori català, han mort 2.000 avis per Covid-19 en aquests centres. Aquest dijous Marea Blanca i familiars d’avis ingressats en residències han anunciat que denunciaran a la fiscalia que no se’ls hagi derivat als hospitals quan estaven malalts. Segons els familiars, el nombre de morts és molt superior al que facilita el Govern espanyol, perquè moltes persones han mort sense tenir fet el test.

Aquestes 27.000 proves, que arribaran com a màxim a un 36% de tots els usuaris, serviran a Salut per buscar-los «alternatives», tinguin Covid-19 o no

Des de l’inici de la pandèmia, s’han dut a terme 8.600 proves PCR 604 residències d’aquests tres tipus. Així ho ha explicat aquest dijous Yolanda Lejardi, directora assistencial d’Atenció Primària. Dilluns, els Bombers de Barcelona van començar a fer proves PCR a les residències de gent gran. L’endemà s’hi va afegir l’oenagé Open Arms.

Aquestes 27.000 proves de Salut permetran «sectorializar» residències i situar els residents dins el mateix espai o buscar-los una alternativa si calgués. Per a Salut, ha dit Lejardi, és prioritari «fer un seguiment» del mapa de residències de Catalunya, «identificar espais nous per ressituar els pacients amb Covid-19 o sense» (ja n’han identificat 25 amb 1.044 places disponibles) i detectar «persones en situació crítica».

Geriàtrics «medicalitzats»

Notícies relacionades

Com va avançar ahir EL PERIÓDICO, Salut preveu traslladar avis que visquin en residències per a la tercera edat i hagin emmalaltit de coronavirus en geriàtrics grans, on també viuran persones sanes però molt dependents. Aquests geriàtrics no tindran ucis, però sí que estaran «medicalitzats». Per «medicalitzats» Salut entén que tindran llits «amb oxigen», segons ha explicat la consellera Vergés.

Quant a la nova manera del departament de comptar les morts per coronavirus, Vergés ha explicat que aquesta decisió no respon a una petició del Ministeri de Sanitat, sinó que ha sigut una «iniciativa» del Govern per ser «més transparent» de cara a la ciutadania.