PEL CORONAVIRUS

Pintada de «rata contagiosa» a una metge de Barcelona

La ginecòloga es va trobar el cotxe pintat quan anava a un part

rata-contagiosa / periodico

4
Es llegeix en minuts

Una metge de Barcelona, Silvana Bonino, ha denunciat davant dels Mossos d’Esquadra una pintada al seu cotxe que deia «rata contagiosa», quan es dirigia a un part. La policia catalana investiga ara l’autor o autors de l’agressió al vehicle i a la seva propietària, que pot ser tractat, fins i tot, com un delicte d’odi.

Bonino, que porta molts anys d’experiència, s’ha trobat la desagradable pintada quan ha baixat al garatge comunitari de la urbanització on viu per agafar el cotxe i anar a treballar. A més de la pintada, li havien punxat dues rodes.

«Al principi, no m’ho podia creure, no entenia res. Vaig sentir sorpresa i tristesa per rebre aquest atac», ha explicat la metge. Després de fer unes fotos de la pintada, la doctora Bonino va tornar al seu domicili «molt alterada», i va explicar els fets al seu marit, d’origen xinès i resident a Espanya des de fa anys.

El marit de la doctora va decidir llavors anar a denunciar als Mossos d’Esquadra els fets, ja que, a més, la dona no va poder anar amb el seu vehicle al seu centre de treball sinó que va haver de demanar als seus pares que li deixessin el seu.

La doctora va optar també per fer públiques les fotos de la pintada en els seus comptes de les xarxes socials, que s’han fet virals entre ahir i avui, després d’haver sigut retuitejades per moltes persones conegudes i de renom.

Recolzament del COMB

Aquest matí, el president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, s’ha posat en contacte amb la metge per expressar-li el seu recolzament, i també li ha trucat l’advocat d’aquesta entitat, que li ha indicat que aquests casos es consideren violència contra els professionals mèdics.

«Em sembla miserable i em fa pena la gent així», que fa aquest tipus de coses, ha declarat la ginecòloga, que està decidida a «seguir endavant» amb la seva feina, que desenvolupa en una consulta privada de la zona alta de Barcelona.

Al grup de Whatsapp de la comunitat de veïns tots li han mostrat el seu recolzament, ha assegurat i ha indicat que «no havia tingut mai un problema amb ningú», que la seva professió és «molt agraïda» i facilita la relació amb moltes persones. La persona que ha fet la pintada insultant no «em coneix gaire, però el més trist és que pot ser un veí», ha lamentat la professional sanitària. 

Altres rebutjos 

No és la primera sanitària que s’ha trobat amb rebuig dels seus propis veïns. El Consell General d’Infermeria ha condemnat la «repugnant» hostilitat d’alguns veïns «ignorants» contra treballadors sanitaris als qui «assetgen» amb cartells amenaçadors perquè abandonin les seves vivendes mentre duri l’epidèmia per Covid-19, per por de contagiar-se.

L’organització col·legial ha denunciat aquest dimarts en un comunicat el «baix nivell moral» de veïns «insolidaris» que assetgen infermers, metges i auxiliars que lluiten contra la pandèmia, així com treballadors d’altres sectors, com empleats de supermercats o membres de les Forces i Cossos de Seguretat.

Metge a Ciudad Real

Casos com el del Jesús, un metge tenerifenc resident a Alcázar de San Juan (Ciudad Real) que fa tres dies, al tornar a casa seva després d’una guàrdia, es va trobar un cartell anònim en què algun veí li agraïa els seus serveis, però el convidava a abandonar la vivenda i a buscar un altre allotjament davant del risc que encomanés nens i gent gran.

El cas es va fer viral després que la seva mare ho expliqués en el seu perfil de Facebook i, a partir d’aquell moment, ha rebut un gran suport social, amb l’oferiment de nous allotjaments, menjar o recolzament emocional.

«Em vaig sentir trist al llegir el cartell, després d’estar un mes esllomant-me a l’hospital», reconeix en declaracions a Efe, però també valora el recolzament rebut i el comportament «genial i exemplar» de la majoria de la ciutadania.

Empleada d’un supermercat

Una altra de les persones assetjades ha sigut l’empleada d’un supermercat de Cartagena (Múrcia), que va rebre un anònim amb el text següent: «Som els teus veïns i volem demanar-te pel bé de tots que et busquis una altra vivenda mentre dura això, ja que hem vist que treballes en un supermercat i aquí hi vivim moltes persones. No volem més risc».

Notícies relacionades

El Consell General d’Infermeria ha anunciat que posarà els seus serveis jurídics al servei dels professionals del sector que siguin víctimes d’assetjament a fi que «el pes de la llei caigui sobre qui assetja els professionals que estan lluitant sense parar per combatre la gran emergència de salut pública», ha afirmat el seu president, Florentino Pérez Raya.

L’organització col·legial reitera, a més, que els professionals de la infermeria en són «plenament conscients» i compleixen totes les mesures de desinfecció i seguretat, tant al centre sanitari, com a la via pública o al seu lloc de residència.