27 maig 2020

Anar al contingut

CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Coronavirus: Catalunya farà un «cribratge a gran escala» de la població

Centres de recerca catalans fabricaran 170.000 proves, que costaran 1,4 milions a la Generalitat

L'investigador Oriol Mitjà elaborarà l'informe que recollirà les mesures per al desconfinament

Beatriz Pérez / Xabi Barrena

Coronavirus: Catalunya farà un «cribratge a gran escala» de la població

Cecilia Fabiano

La portaveu de l’Executiu català i consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha anunciat aquest dimarts la fabricació a càrrec de centres de recerca catalans de 170.000 proves del Covid-19, amb un cost, a càrrec de l’Administració catalana, d’1,4 milions. «El desconfinament –ha assenyalat Budó- passa pel cribratge a gran escala de la població».

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha afegit que Catalunya ja ha realitzat més de 75.000 proves PCR (el resultat de les quals, fiable, tarda unes hores a conèixer-se) i que ha comprat 1,8 milions de mascaretes, 4,1 milions de bates, 4,4 milions de mascaretes FFP2, més de 2 milions de guants i unes 200.000 ulleres.

En territori català, hi ha actualment 1.529 pacients amb coronavirus que estan en ucis, un 87% del total d’aquestes unitats.

El Govern també ha anunciat que ha encarregat a l’investigador Oriol Mitjà l’elaboració d’un informe que serveixi de base per implementar l’estratègia científica i tècnica, i permeti valorar les mesures de salut pública per controlar la infecció i recuperar l’activitat social i econòmica una vegada se superi l’estat actual de confinament. Està previst que aquest informe s’entregui al president de la Generalitat, Quim Torra, d'aquí 15 dies.

A proposta del mateix Torra, s’ha nomenat Mitjà com a assessor del president de la Generalitat en la matèria, el qual no percebrà cap retribució ni tindrà cap dret de naturalesa econòmica per assistir a les reunions derivades d’aquesta qüestió ni tindrà dret a cap tipus d’indemnització.