CIÈNCIA CONTRA LA PANDÈMIA

El virus que va vèncer la verola podria ser clau per a la vacuna contra el Covid-19

El CSIC intenta demostrar que la proteïna és estable i genera una resposta immune davant de l'atac del coronavirus

zentauroepp46602537 barcelona 18 01 2019 se tratar a de hacer fotos de algun cie200326191916

zentauroepp46602537 barcelona 18 01 2019 se tratar a de hacer fotos de algun cie200326191916 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Efe

Un grup d’investigadors del Consell Superior de l’Investigacions Científiques (CSIC) treballa en una vacuna per al Covid-19 a partir del virus que va erradicar la verola. L’equip del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB), liderat per Mariano Esteban, basa la seva estratègia a generar vectors virals basats en una modificació del virus del vaccí o virus vacuna, utilitzat en l’erradicació de la verola. Els experts se centren a crear vectors que continguin una proteïna de la superfície del virus SARS-CoV-2, que causa el Covid-19, i que siguin capaços de generar una resposta immune amb capacitat per protegir l’organisme davant de l’exposició al coronavirus, explica el CSIS en un comunicat.

Tenint en compte la publicació de les primeres seqüenciacions del genoma del virus, publicades a començament d’any, l’equip ha optat per fer servir la proteïna S (espícula), que és a la superfície del virus i li serveix per unir-se a la cèl·lula que mira d’infectar el cos de l’hoste. Esteban assenyala que s’han aïllat «múltiples plaques de virus fins a aconseguir les que contenen el gen de la proteïna S», agrega la nota. Ara queda per demostrar que «aquesta proteïna és estable i que té capacitat per induir la resposta immune específica en un model animal, inclosa la producció d’anticossos que neutralitzin el virus», explica l’expert.

Seguretat biològica

Al no fer servir el virus SARS-CoV-2 complet, poden treballar en condicions de menys nivell de seguretat biològica i, per tant, indica el comunicat, «es requereix menys complexitat experimental a l’hora de desenvolupar la vacuna». Esteban assenyala que l’enfocament del seu grup és diferent de la línia en què treballa l’equip de Luis Enjuanes, també del CNB, ja que utilitza només un component viral i no el virus complet, però «és el component més important des del punt de vista immune i de protecció». L’equip d’Esteban té experiència en el desenvolupament de vacunes davant el VIH, l’ebola, el zika o el chikungunya, recorda el CSIC.

Notícies relacionades

L’aproximació a partir del virus del vaccí ha aconseguit induir «una alta protecció» amb una sola dosi en vacunes desenvolupades per aquest grup contra l’ebola, el zika i el chikungunya. 

A més, el vector del virus, que s’ha fet servir en nombrosos assajos clínics, ja compta amb l’autorització com a vacuna davant la verola per part de l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA) i l’Agència Europea de Medicaments (EMA). Per això, diu Esteban, «creiem que la vacuna MVA-Covid-19 seria segura i es podria administrar a tota mena de població en totes les franges d’edat, incloent-hi persones amb immunodeficiències».