CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Coronavirus: Barcelona aixecarà quatre hospitals de campanya en pavellons

L'Ajuntament adequarà poliesportius municipals pròxims a la Vall d'Hebron, Clínic, Sant Pau i el del Mar

Les converses amb el Consorci Sanitari per posar en marxa aquest dispositiu estan «molt avançades»

zentauroepp52922700 barcelona  25 03 2020 coronavirus en barcelona miembros de l200325171918

zentauroepp52922700 barcelona 25 03 2020 coronavirus en barcelona miembros de l200325171918 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’Ajuntament de Barcelona aixecarà quatre hospitals de campanya molt pròxims als principals centres sanitaris de la ciutat: Vall d’Hebron, Clínic, Sant Pau i el del Mar. Fonts coneixedores d’aquest projecte expliquen que el consistori ha ofert quatre pavellons poliesportius que serviran, en cas que sigui necessari, d’«hospitals satèl·lit» d’aquests centres. L’objectiu: anticipar-se al probable col·lapse sanitari de les pròximes setmanes. Aquest treball s’està desenvolupant en el marc del Consorci Sanitari de Barcelona (conformat per l’ajuntament i la Generalitat) i les mateixes fonts destaquen que «la col·laboració tècnica és molt positiva».

L’hospital de campanya de Vall d’Hebron estarà al CEM Olímpic Vall d’Hebron; el de Sant Pau, al CEM Guinardó; per a l’Hospital del Mar s’estan valorant el CEM la Mar Bella o Claror Marítim. I en el cas de l’Hospital Clínic, encara s’està buscant espai. Aquests hospitals de campanya funcionarien com a «prolongació» dels principals hospitals i l’objectiu és tenir tot l’operatiu preparat per ampliar la capacitat hospitalària de la ciutat, en previsió que els casos de coronavirus continuaran augmentant les pròximes setmanes. 

Les converses per posar en marxa aquest dispositiu, apunten aquestes fonts, estan «molt avançades», tot i que de moment no poden concretar la data a partir de la qual estarà tot preparat. Aquest mateix matí hi haurà una reunió operativa a la Vall d’Hebron i ahir es va fer una visita in situ a localitzacions amb la participació de Metges sense Fronteres, aprofitant l’experiència d’aquesta oenagé en instal·lacions d’emergència.

«Tot a punt» per als professionals

La iniciativa va sorgir de l’Ajuntament de Barcelona, a qui el Consorci Sanitari va demanar encarregar-se de la l’adequació dels espais, amb la intenció que la Conselleria de Salut ho tingui «tot a punt» perquè entrin pròximament professionals i equipament sanitari.

Notícies relacionades

Es desconeix, de moment, quants llits tindrà cada pavelló i a quants pacients es podrà atendre. Seran els mateixos hospitals els que determinaran aquest extrem una vegada les instal·lacions estiguin llestes. «Cada satèl·lit s’adequarà a l’operativa del seu hospital de referència i treballarà amb els criteris amb què aquest treballa», assenyalen les fonts, que demanen posar de relleu la necessitat que els ajuntaments de tot Catalunya participin en aquest repte contra la pandèmia de coronavirus.

La setmana passada es va aixecar a Igualada, la zona de Catalunya més fuetejada pel virus, un hospital de campanya davant del centre d’atenció primària (CAP) Igualada Urbà. La Conselleria de Salut està treballant en ampliar les ucis de tot el territori (es «duplicaran» aquesta setmana i «triplicaran» la pròxima, va dir la consellera Vergés ahir) davant de l’augment de casos. El 10% de les persones encomanades necessitaran cures intensives.