Senyals de la malaltia
¿El Covid-19 treu l'olfacte?
Societats científiques recomanen aïllament a les persones que pateixin aquesta pèrdua sobtadament
No està clar si aquest símptoma és freqüent ni si es pot produir sense els principals, que són la tos i la febre

zentauroepp52853273 madrid 19 03 2020 coronavirus miembros de la ume limpian 200319175248 /
Quatre societats científiques del Regne Unit i d’Espanya han sol·licitat que es consideri la sobtada pèrdua d’olfacte (anòsmia) com un senyal d’infecció per Covid-19. Actualment, no forma part de la llista oficial de símptomes de la malaltia, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Les societats britàniques de rinologia i de cirurgia de l’oïda, nas i coll i les espanyoles d’otorrinolaringologia i cirurgia de cap i coll i de neurologia van fer arribar a les autoritats sanitàries les seves peticions, en els seus comunicats el cap de setmana, al·legant un nombre anòmal de casos de pèrdua temporal d’olfacte, en coincidència amb la pandèmia.
Les organitzacions reconeixen que encara no s’ha demostrat científicament que hi hagi relació entre els dos fenòmens, però fan una crida per prescriure aïllament als qui experimenten anòsmia, per precaució. El comunicat britànic fins i tot aventura que l’anòsmia podria revelar la presència de la malaltia quan no es donen altres símptomes reconeguts, com ara tos o febre.
Els otorrinolaringòlegs de l’associació espanyola SEORL-CCC demanen a més que es consideri l’alteració del gust i el dolor faringi, sense una altra causa aparent, com a simptomatologia sospitosa del contagi de coronavirus. Aquesta entitat apunta que els pacients amb Covid-19 poden tenir símptomes otorrinolaringològics, tant a l’inici de la malaltia com durant el curs d’aquesta, i poden fins i tot aparèixer com a símptoma inicial. I assenyalen que el mal de coll ha sigut publicat com el més freqüent, és present entre el 5 i el 17% dels pacients, i també s’ha descrit congestió nasal i rinorrea en un 5% dels casos, assenyalen.
Ball de xifres
La inquietud entorn de la pèrdua d’olfacte es va disparar arran de les declaracions d’un viròleg alemany de fa uns quants dies. Hendrik Streeck, director de l’Institut de Virologia de la Universitat de Bonn, va declarar al ‘Frankfurter Algemeine Zeitung’ que afectava dos terços del centenar de pacients que havia visitat a Heinsberg, un dels focus de l’epidèmia a Alemanya.
Això quadraria amb l’«increïble salt» en aquests símptomes que es va detectar a l’Iran, segons Ebrahim Razmpa, director de l’Associació de Rinologia iraniana. Els comunicats de les societats científiques citen també dades de Corea del Sud, que apuntarien a una freqüència d’un 30% aproximadament dels pacients d’aquell país. En tot cas, això seria molt més del detectat per un estudi a Wuhan, que apuntava a una afectació del 5%.
La freqüència de cada un dels símptomes del Covid-19 es va valorar durant una missió de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a la Xina. No obstant, és possible que aquesta freqüència s’actualitzi a mesura que s’infectin més pacients i en altres condicions sociosanitàries.
No és greu
«Hem vist pacients amb anòsmia des de fa setmanes, però no és un símptoma de gravetat. La veritat és que és un mal menor», afirma José Muñoz, cap del servei de Salut Internacional de l’Hospital Clínic i investigador de l’Institut de Salut Global de Barcelona (IsGlobal).
«S’està sentint molt el tema de l’anòsmia [manca d’olfacte], però no l’hem mirat sistemàticament», afirma Natàlia Rodríguez, del mateix servei i centre d’investigació.
«Quan hi ha una malaltia viral que afecta la mucosa nasal moltes vegades hi ha anòsmia o disgèusia [manca de sabor]», conclou Antonio Torres, catedràtic de pneumologia de la UB i consultor de l’uci de l’Hospital Clínic.
Tos, febre i falta d’aire
A l’espera d’estudis concloents sobre l’anòsmia, els senyals més comuns d’aquesta malaltia emergent continuen sent els que es van detectar a la Xina: tos, febre (per sobre dels 38 graus) i sensació de falta d’aire. Alguns encomanats poden presentar també símptomes digestius, com ara diarrea i dolor abdominal, o també congestió nasal.
En la gran majoria dels casos (al voltant del 80%), els símptomes són lleus i no precisen cures específiques. Però en una fracció important, la infecció pot dificultar greument la respiració i causar pneumònia o fallada renal.
Els més afectats són la gent gran i els que tenen altres afeccions mèdiques, com ara hipertensió, diabetis, problemes cardiovasculars, pulmonars o immunodeficiència. No obstant, la malaltia pot ser greu també per a persones joves, en petits percentatges.
Comunicació i aïllament
Notícies relacionadesEn alguns casos, els infectats no desenvolupen cap símptoma. No obstant, si una persona té símptomes o ha estat en contacte amb algú diagnosticat, pot recórrer a l’aplicació Stop Covid19 Cat, trucar al 061, escriure al servei de consulta ‘online’ La Meva Salut o anar a un centre de salut.
En tot cas, en presència de símptomes, és imprescindible reduir al mínim el risc de contagi, adoptant mesures d’aïllament d’altres persones també dins de casa.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Cas sota investigació L’Ana Julia va rebre a la presó regals dels funcionaris a canvi de sexe
- Genealogia ¿Qui era la mare del nou Papa, Lleó XIV? Així era Mildred Martínez
- Míchel, hospitalitzat d'urgència per un problema de salut
- Nou Pontífex Parla l'investigador de Tortosa que va dissoldre la secta Sodalicio del Perú: "El papa Lleó XIV va tenir un paper imprescindible"
- Cita internacional el 10J La Sagrada Família de Barcelona convidarà el Papa Lleó XIV pel centenari de Gaudí al juny de 2026
- Febre per Bad Bunny: 10 concerts a Madrid i 2 a Barcelona
- Mor James Foley, el director predilecte de Madonna i responsable de dues pel·lícules de la saga ‘Cincuenta sombras de Grey’
- Negociació PSOE-Junts El Consell de la UE tornarà a debatre sobre l’oficialitat del català el 27 de maig