LA PANDÈMIA CAUSA ESTRALLS ALS GERIÀTRICS

Moren 33 ancians més per coronavirus en cinc residències de Barcelona, Madrid, Vitòria i Ciudad Real

El pare Ángel i altres directors dels centres demanen ajuda urgent, perquè se senten «abandonats» per les administracions

vitoria

vitoria

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

La pandèmia de coronavirus està causant estralls als geriàtrics. Només aquest dimecres s’ha conegut la mort de 33 persones ingressades en cinc residències de Barcelona, Vitòria, Ciudad Real i Madrid, que s’afegeixen a les 17 denunciades dimarts per familiars d’un altre establiment de la capital d’Espanya. I podrien ser-ne bastants més, perquè a un bon número de morts no se’ls va fer la prova malgrat presentar símptomes compatibles amb el Covid-19. La situació d’emergència ha fet que alguns dels responsables dels centres demanin «auxili» a les administracions davant d’un problema que els desborda. [Seguiu les últimes notícies en directe sobre el coronavirus]

Potser el principal problema a què s’enfronten les residències és que no tenen ni personal ni material suficient per fer-se càrrec dels encomanats lleus que es detecten i evitar que encomanin els altres. Per descarregar els hospitals, especialment a Madrid, els protocols dicten que els afectats d’una simptomatologia lleu es quedin aïllats als geriàtrics, però no els proporcionen les eines que necessiten per dur-ho a terme. El resultat està a la vista.

Un dels primers directius en queixar-se ha sigut el pare Ángel. «Demano ajuda urgent a la Comunitat de Madrid i al Govern d’Espanya», ha reclamat després de la mort recent de 6 avis, dos d’ells per casos confirmats de coronavirus, a la residència Montserrat Caballé, ubicada al districte de Barajas de Madrid i regentada per Missatgers de la Pau. 

Director infectat

També ho ha fet el director de la residència de gent gran Elder de Tomelloso (Ciudad Real), on han mort 16 avis, 12 d’ells, casos confirmats per coronavirus.  José Manuel San Pedro, que també ha donat positiu en el test i té febre, ha reclamat atenció urgent de les autoritats sanitàries, ja que ha assegurat que se «senten desbordats i abandonats» per la situació i manquen de mitjans humans i materials. 

Al negre balanç del dia cal sumar sis ancians de la residència de Capellades, població situada a la comarca de l’Anoia, al costat de la Conca d’Òdena, confinada des de fa sis dies. També els cinc morts a la residència Nuestra Señora de la Antigua de Morata de Tajuña, una població madrilenya amb un tanatori que ha tancat perquè tots els treballadors estaven infectats. I finalment, els vuit que han mort en una residència del barri de San Martín de Vitòria. 

Davant d’aquesta allau de casos, el Govern ha anunciat un pla de xoc per fer front a la problemàtica específica del sector. El portaveu del comitè estatal de seguiment, Fernando Simón, ha assegurat que el ministeri de Sanitat treballa en nou protocol i s’ha compromès a subministrar les eines necessàries per complir-lo. 

La fiscalia actua 

En la situació més greu, la revelada dimarts per familiars de la residència Muntanya Hermoso de Madrid, la fiscalia de Madrid investiga el centre per si hi va haver negligència.  Les diligències s’han obert arran de la presentació d’una denúncia per part del Defensor del Pacient.

En la seva denúncia, aquesta associació considera que el succés és una cas «insòlit» que pot ser producte de «falta de seguretat extrema, neteja, mitjans, personal, etc.». A més dels 17 morts al geriàtric es van encomanar 70 persones més, de les quals 200 estan internades. Una de les queixes dels familiars és que a 15 dels morts ni tan sols se’ls va arribar a ingressar en centres hospitalaris. Els familiars asseguren que els morts ja sobrepassen de llarg la vintena, però la Comunitat no n’ha tornat a informar. 

El conseller de Polítiques Socials, Alberto Reyero, ha deixat entreveure que si no es van hospitalitzar va ser per la saturació de la xarxa sanitària. «Esperem que se’ls atengui als hospitals, però la situació que vivim és sense precedents», ha declarat a Telemadrid. Diversos familiars afirmen que la residència i ells mateixos van cridar a les ambulàncies reiteradament però no hi van acudir.  

Petició per a Catalunya

Notícies relacionades

La Coordinadora de residències 5 +1 de Barcelona, que agrupa familiars d’ancians ingressats en aquests centres, ha reclamat que els sospitosos de tenir coronavirus «siguin evacuats i portat a altres llocs on es pugui fer correctament l’aïllament». El seu portaveu, Maria José Carcelén, ha advertit que «és qüestió de temps» que es registri algun cas d’ancians amb coronavirus a la ciutat de Barcelona després que en un geriàtric del barri del Bon Pastor dos treballadors hagin donat positiu i un nombre no determinat ha sigut confinat a casa.