EL FOCUS MÉS IMPORTANT

Moren almenys 17 avis en una residència de Madrid pel coronavirus

Gairebé tots van morir abans de ser derivats a un hospital, malgrat que estaven en estat greu

Gairebé la meitat de les 200 persones grans allotjades al geriàtric han resultat infectades

zentauroepp52824450 soc200317165955

zentauroepp52824450 soc200317165955 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

El geriàtric Monte Hermoso de Madrid s’ha convertit en els últims dies en el més semblant a una casa dels horrors. Quinze persones grans afectades amb patologies greus per coronavirus han mort sense ni tan sols ser traslladats a cap centre hospitalari, un mínim de dos han mort una vegada ingressats a l’UCI i 70 més s’han encomanat, segons ha confirmat la Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid

L’alerta la van donar diversos familiars dels interns, que atribueixen l’alta mortalitat a la «falta de mesures» adoptades per la sanitat madrilenya i el mateix centre, on hi viuen unes 200 persones grans. El centre és privat però té concertades places amb la Comunitat. [Seguiu les últimes notícies en directe sobre el Covid-10]

Gairebé cap dels morts va ser traslladat a l’hospital malgrat trobar-se en estat molt greu, cosa que probablement sigui fruit del col·lapse que pateixen els hospitals públics. L’Ana Ruiz Artola, filla de l’Ana María Artola, un dona de 87 anys que no va poder superar la malaltia, va relatar que després de saber que la seva mare estava greu en va exigir el trasllat. Davant les gestions infructuoses del centre, va trucar ella mateixa al 112 durant hores i no va aconseguir que li donessin cap solució. 

Empleats encomanats

L’Ana va explicar que els gairebé 40 empleats de la residència van haver de ser reemplaçats per personal nou perquè estaven encomanats i que des d’aquell moment ja va ser molt difícil contactar amb ells. «No ens van deixar ni parlar amb ella ni acomiadar-nos-en quan era viva ni ara quan és morta. Han precintat el seu cadàver i tampoc podem fer cap cerimònia, només recollir les cendres. És molt trist»,  va lamentar.

El marit de la morta continua a la residència i es temen el pitjor, tot i que els han dit que no ha donat símptomes d’haver contret la malaltia.

La Rosana Castillo, filla d’una dona que continua viva, es queixa de l’opacitat amb què han actuat els gestors. «Fins dissabte passat ens van dir que només hi havia 10 contagis. Però l’endemà van reconèixer que n’hi havia 70 casos i 17 morts. Ens han tingut tota la setmana amb unes dades errònies, i no ens han informat que molts residents tenien els símptomes de la malaltia, i només donaven informació individual i en comptagotes», es queixa. 

Mala praxi

En vista dels resultats, Castillo retreu als gestors del Monte Hermoso la «mala praxi» de la crisi, ja que el contagi s’ha estès ràpidament, i per això tenen por que al final acabin encomanats tots els residents i que augmenti el nombre de morts. I demana més mitjans per contenir la malaltia.

També explica que va rebre una carta assegurant que han augmentat els recursos i que havien comprat oxigen. Una altra solució oferta pel centre, segons la Rosana Castillo, va ser que s’emportessin els familiars asimptomàtics la casa seva, una cosa que es considera «il·legal», tenint en compte els criteris difosos per les autoritats sanitàries.

Notícies relacionades

La Rosana Castillo ha demanat a l’administració pública que inspeccioni aquesta residència amb diversos metges d’hospitals. «És una barbaritat que estiguem deixant morir aquestes persones», ha exclamat.

Protocols d’actuació

Els protocols estableixen que en els casos lleus s’atengui els pacients a les residències que disposen de metge i infermera, i que els més greus es derivin als hospitals. També s’estableix l’obligació de tenir els familiars informats.

‘Coronavirus avui’

Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions