MADRID SUMA LA MEITAT DELS CONTAGIS

Sanitat calcula que la crisi del coronavirus durarà fins a quatre mesos

Les restriccions es poden relaxar abans, quan es vegi que les mesures han sigut efectives

Els nens tenen poc la malaltia però la disseminen en la resta de la societat, afirma el Ministeri

simon / periodico

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

La crisi del coronavirus pot durar a Espanya un mínim d’un mes i mig i en el pitjor dels casos s’allargaria fins a quatre mesos, segons el portaveu de la comissió de seguiment del coronavirus del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón. Això no implica que les restriccions actuals hagin d’allargar-se fins al final. Podrien relaxar-se quan es comprovi que són efectives, però això és gairebé impossible que passi abans d’un mes atès el cronograma ofert pel responsable governamental.

L’impacte de les mesures preses dilluns i dimarts passats (suspensió de classes i d’esdeveniments massius) no «ho veurem fins que passin uns 9 o 10 dies», ha dit. S’hi ha de sumar el període mitjà d’incubació de la malaltia, que és de cinc dies i els altres quatre o cinc que passen des que algú nota els primers símptomes fins que es notifica la malaltia en el sistema sanitari.

Si en el termini d’aquests 10 dies comencés a percebre’s el descens en el nombre de casos, s’hauria d’esperar fins que n’hi hagués l’últim cas, i des d’aquell moment, 14 dies més per assegurar-se que no en sorgís cap de nou.

«Si tot va bé hem de plantejar-nos un escenari de, com mínim, un mes i mig, dos, tres o quatre en la pitjor de les situacions», ha resumit.

Els tancaments dels sistemes escolars de Madrid, part del País Basc i La Rioja s’han decretat per a 15 dies però alguns dirigents, com el ‘lehendakari’ Iñigo Urkullu, ja han apuntat que és molt probable que es prolonguin. A Madrid aquesta mena de quarantena venç el dia 26, només una setmana abans que comencin les vacances de Setmana Santa, per la qual cosa és molt probable que s’acabi allargant fins després d’aquesta. 

No es bloquejarà Madrid 

Si la situació continua en els actuals paràmetres Sanitat no es planteja noves restriccions ni bloquejar Madrid com ha fet Itàlia, primer amb la Llombardia i després amb tot el país «És que hi ha molta pressió per mirar d’anar a mesures de màximes però s’han d’adoptar les que siguin efectives i es puguin aplicar», ha advertit.

Malgrat que fa uns dies no s’hi va mostrar partidari, Simón ha defensat la suspensió de les classes. «Les mesures preses van dirigides especialment a evitar el contagi dels grups de risc, com els avis. Els nens tenen la malaltia de forma més lleu però sí que són els que la disseminen en la resta de la societat», ha defensat. Sobre el perill que els cuidadors siguin els avis ha destacat que el Govern aprovarà unes mesures perquè un dels progenitors pugui reduir la seva jornada laboral sense cost».

Gràcies a la suspensió de classes ja s’estan reduint les aglomeracions al transport públic en hores punta, un dels punts on es podrien produir contagis, segons el ministeri. De fet, la Comunitat de Madrid ha aconsellat a les persones grans i als que pateixen alguna malaltia que evitin, per motius de salut, utilitzar el metro i el transport públic en general. Una recomanació que s’ha fet extensiva als seus cuidadors i als qui conviuen amb aquests sectors de població vulnerable.

Notícies relacionades

L’informe que facilita cada dia sobre les 13 hores el Ministeri de Sanitat ha elevat el total d’encomanats a 2.109, 670 infectats més que a la mateixa hora de dimarts. És un creixement similar al que es va produir de dilluns a dimarts.  Madrid, amb 1.024, acumula la meitat dels malalts. El segueixen el País Basc (225), La Rioja (179) i Catalunya (156). Entre aquestes quatre autonomies sumen el 78% dels contagis. Sobre el total de morts, 47, Madrid en suma molts més de la meitat, 31, perquè en aquesta comunitat l’epidèmia s’ha disseminat en diversos centres geriàtrics.

Hospitals molt saturats 

Simón reconeix que a Madrid hi ha hospitals molt saturats, sotmesos a un gran estrès i amb incerteses sobre el proveïment. La Comunitat valora el trasllat de pacients a altres hospitals. «Aquesta pressió es deu al fet que a Madrid el contagi s’ha produït sobretot en els grups de gent gran», ha assenyalat. «Una vegada que se solucioni la transmissió entre aquestes poblacions tan fràgils s’espera que la pressió disminueixi», ha afegit.