A ESPANYA

Sanitat crida a la calma davant del brot de coronavirus d'Itàlia

«A Espanya no hi ha virus, ni hi ha hagut transmissió, ni hi ha cap cas sospitós», ha afirmat Fernando Simón

Les mesures preventives s'estendran a viatgers procedents d'altres països, a més de la Xina

A sign warning people to stay at home is seen in the town of Casalpusterlengo amid a coronavirus outbreak in northern Italy, February 22, 2020. REUTERS/Flavio Lo Scalzo

A sign warning people to stay at home is seen in the town of Casalpusterlengo amid a coronavirus outbreak in northern Italy, February 22, 2020. REUTERS/Flavio Lo Scalzo / FLAVIO LO SCALZO (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

El brot de coronavirus d’Itàlia ha començat a crear la sensació que l’epidèmia s’acosta a Espanya. Conscient d’aquesta percepció, el Ministeri de Sanitat ha reiterat el seu «missatge de tranquil·litat». «A Espanya ni hi ha virus ni hem tingut cap transmissió, ni tenim cap cas sospitós», ha afirmat Fernando Simón, el coordinador del comitè de seguiment del virus, que s’ha reunit aquest matí presidit pel ministre de Sanitat, Salvador Illa.

Simón ha reconegut que la situació italiana «preocupa per raons òbvies». «Cal veure com evoluciona i quina eficàcia tenen les mesures que han adoptat», ha afegit, després de destacar que a Espanya l’actuació del govern transalpí li sembla «l’adequada».

Zones de risc

L’única mesura addicional que preveu adoptar Espanya és estendre a altres països o regions les mesures preventives adoptades fins ara amb els viatgers procedents de la regió xinesa de Huabei. A aquests passatgers se’ls informa actualment sobre què han de fer si desenvolupen determinats símptomes (trucar al 112 i aïllar-se) i als serveis mèdics se’ls indica qui han de considerar sospitosos d’haver contret la malaltia. 

La decisió sobre en quines noves zones de risc es posa el focus es prendrà en les pròximes 24 o 48 hores, una vegada dutes a terme les reunions de coordinació amb les comunitats autònomes i la resta de països europeus. El més probable és que afectin, com a mínim, el nord d’Itàlia, Corea del Sud i l’Iran.

El Govern espanyol no es planteja tancar les fronteres amb Itàlia. Una decisió d’aquest tipus s’ha mostrat molt poc eficaç en epidèmies anteriors, segons Simón. En cas que es donés un brot a Espanya la resposta seria molt similar a la que s’està donant Itàlia.

Cas sospitós a Barakaldo

Notícies relacionades

Unes hores després de la compareixença de Simón davant la premsa s’ha activat el protocol a Barakaldo per dos possibles casos de coronavirus. El primer és un biscaí de 50 anys que havien estat recentment al nord d’Itàlia, informa ‘El Correo’. Està ingressat a l’Hospital de Cruces.

Aquest possible afectat es trobava malament i ha decidit anar a urgències de l’hospital, situat als afores de Bilbao. Després de conèixer-se els símptomes i la seva procedència s’ha decidit deixar-lo aïllat a la zona de boxs en què estava i s’han repartit màscares a totes les persones que havien entrat en contacte amb ell i a la resta del personal de la planta. En aquests moments se li estan fent les proves necessàries per confirmar si es tracta o no d’un cas de coronavirus, els resultats del qual estaran llestos en les pròximes hores.

Temes:

Coronavirus