ALARMA PEL VIRUS XINÈS

Salut: «No hi ha una raó objectiva per no participar al Mobile»

La Conselleria crida a la calma després que Ericsson i LG anunciïn la seva retirada de la fira tecnològica

Els experts insisteixen que el risc de contagi per coronavirus a Catalunya «és molt baix»

zentauroepp47123148 mobile bertran lg8 thin190225121624

zentauroepp47123148 mobile bertran lg8 thin190225121624 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

«No hi ha una raó objectiva per no participar al Mobile World Congress». Ho ha dit aquesta tarda el secretari de Salut Pública de la Conselleria de Salut, Joan Guix. «Ericsson s’ha donat de baixa no per les condicions locals de Barcelona, sinó pel fet que, en l’esdeveniment, hi haurà molta gent d’altres països», ha afirmat durant una roda de premsa convocada pel departament per sortir al pas després que el gegant tecnològic suec hagi anunciat aquest divendres que no participarà en el MWC al considerar que no pot garantir la seguretat dels seus treballadors a causa de l’alerta pel coronavirus.  Aquest divendres ja eren 636 els morts a la Xina i unes 31.000 les persones contagiades a causa d’aquest nou virus.

Ericsson és la segona companyia que es retira de l’esdeveniment. Ahir LG Electronics va anunciar aquesta mateixa decisió. Així, ja són dues les empreses que no participaran en el MWC pel risc del virus xinès i, davant de la possibilitat que es desencadeni l’alarma entre els congressistes i també la població, el Govern ha decidit donar un pas endavant per dissipar temors.

«No descartem que a Catalunya hi hagi un, dos o tres casos de coronavirus. En tot cas, garantim que la resposta serà ràpida i efectiva. I no tindrem una situació d’epidèmia», ha insistit Guix. De moment, Catalunya ha tingut quatre casos sospitosos de coronavirus, però tots han sigut finalment descartats. El risc de contagi, insisteix la Conselleria, és «molt baix».

«El Mobile World Congress no suposa cap risc extraordinari», assegura l’epidemiòleg Antoni Trilla

«El risc mai és zero. També hi ha ebola, grip i xarampió: aquest és el món en el qual vivim», ha precisat l’epidemiòleg i Cap de Medicina Preventiva, Antoni Trilla. «És veritat que la situació és complicada perquè hi ha un virus. Però, respecte a certes reaccions: no hi ha res més perillós que la por. El Mobile no suposa un risc extraordinari», ha sentenciat.

Si bé els experts desconeixen com evolucionarà l’epidèmia, consideren que, «pels dies que han passat» (14, des que es va desencadenar l’alarma), les probabilitats que es donin casos a Catalunya «són encara menors», en paraules de Trilla. L’epidemiòleg ha recordat la «complicada situació» generada pel virus zika el 2016 (pel qual l’Organització Mundial de la Salut també va llançar una alerta internacional), poc abans que se celebressin els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro (Brasil). En aquell moment algunes veus van advocar per suspendre els Jocs Olímpics, que, no obstant, van acabar celebrant-se «sense un sol cas de contagi entre els atletes», ha matisat Trilla.

«Missatge claríssim de tranquil·litat»

Juntament amb Guix i Trilla, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha transmès un «missatge claríssim de tranquil·litat». «No hem tingut cap cas de coronavirus a Catalunya. I el protocol que tenim funciona perfectament», ha destacat. Un protocol que, segons Guix, és «molt viu» i que és modificat amb molta freqüència. Així, en paraules de la consellera Vergés, el sistema sanitari català està «absolutament preparat per detectar i tractar» i, paral·lelament, Salut Pública està «coordinada» amb el Mobile, igual que ho està amb el Ministeri de Sanitat.

Aquesta fira tecnològica que se celebrarà del 24 al 27 de febrer tindrà, com cada any, el seu propi sistema assistencial, per la qual cosa Salut no efectuarà controls específics. A més, aquests s’han de fer als aeroports de sortida, prenent la temperatura dels passatgers, no una vegada ja són a la seva destinació. Els experts recomanen, com a mesures bàsiques de prevenció contra el coronavirus (els símptomes del qual són similars als d’una pneumònia), rentar-se les mans, tapar-se la boca al tossir i esternudar i utilitzar mocadors d’un sol ús.

També aquest divendres, després de la decisió anunciada per Ericsson, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que el MWC es podrà desenvolupar «amb total normalitat». En una entrevista a TV3, Colau ha lamentat les baixes de LG i Ericsson, que espera que siguin les úniques, i ha emplaçat les companyies i assistents a «escoltar» els experts i les autoritats sanitàries, que garanteixen la seguretat dels assistents i recomanen prendre una sèrie de precaucions.

Mesures extra

Notícies relacionades

L’associació GSMA, organitzadora del MWC, ha lamentat aquest divendres, a través d’un comunicat, la decisió d’Ericsson. En el document, GSMA explica que està «monitoritzant» i «avaluant» l’impacte potencial del coronavirus en el MWC. Si bé assegura que tot «continuarà segons el previst», afegeix que està preparant mesures d’implementació per «contenir i disminuir la propagació del virus».

Les mesures inclouen no només adherir-se als consells de l’ OMS, sinó també el fet d’arribar amb dies d’antelació a Espanya "per donar temps a la quarantena", "assegurar l’accés a les màscares" i "reemplaçar els assistents de països d’alt risc amb col·legues i representants locals amb base a Europa".