OPERACIÓ PIONERA

Primera transferència nerviosa a Espanya a un pacient tetraplègic

Traumatòlegs i neuròlegs de l'Hospital General de Catalunya han empeltat teixit nerviós a les extremitats paralitzades per recuperar la seva mobilitat

Primera transferència nerviosa a Espanya a un pacient tetraplègic

Robert Ramos

1
Es llegeix en minuts
Efe

Traumatòlegs i neuròlegs de l’Hospital General de Catalunya (HGC) han dut a terme, per primera vegada a Espanya, una transferència nerviosa en un pacient tetraplègic que pateix una lesió medul·lar completa.

Segons ha informat l’hospital, la intervenció ha sigut practicada pels microcirurgians Joaquim Casañas, actual president de la Societat Espanyola de Cirurgia de la Mà, i Manuel Llusa.

Mobilitat a colzes i canells

En el transcurs de la intervenció, Casañas i el seu equip han extret teixit nerviós de l’extremitat inferior per empeltar-lo posteriorment al nervi espinal del pacient, al coll, amb l’objectiu de donar mobilitat als colzes i canells.

Segons els especialistes, amb aquesta intervenció quirúrgica busquen recuperar la innervació parcial de l’extremitat superior dreta, que el pacient té paralitzada des de fa anys, per obtenir moviments de flexoextensió de colze i funció d’extensió del canell.

Rehabilitació

En aquests moments, el pacient ha reiniciat el procés de rehabilitació per recuperar la funcionalitat de les extremitats paralitzades.

Notícies relacionades

Personal del servei de Neurologia i de Rehabilitació està fent el seguiment de les lesions neurològiques del pacient i valorarà les millores obtingudes, mentre fa estudis electrofisiològics del pacient per decidir sobre quins músculs i nervis es desenvolupen les seves intervencions.

Casañas és un especialista de referència internacional en nervi perifèric, plexe braquial obstètric i de l’adult i cirurgia de la mà i treballa habitualment amb tècniques quirúrgiques noves per resoldre lesions de nervi perifèric, plexe braquial i tetraplegia.