ELS EFECTES DE LES RETALLADES

L'atenció primària catalana ha perdut 1.381 professionals des del 2010

Plataformes per la sanitat pública reclamen el 25% del pressupost de Salut per a la «porta d'entrada del sistema»

undefined46036216 barcelona 26 11 2018 manifestaci n de m dicos de primaria an191219135846

undefined46036216 barcelona 26 11 2018 manifestaci n de m dicos de primaria an191219135846 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Plataformes de defensa de la sanitat pública han tornat a reclamar que la Conselleria de Salut destini, com a mínim, el 20% del seu pressupost per reflotar l’atenció primària, la porta d’entrada del sistema a la qual actualment només hi va a parar el 17% d’aquest (rebia un 18,5% abans de les retallades del 2010, però l’Organització Mundial de la Salut aconsella que la primària en rebi un 25%). 

Denuncien que, malgrat l’acord entre l’Institut Català de la Salut (ICSC) i Metges de Catalunya que va posar fi a una vaga de quatre dies l’any passat, la situació no ha millorat. De moment, descarten convocar una nova vaga, tot i que sí que preparen «accions», malgrat que han evitat detallar-ne quines.

En una roda de premsa celebrada aquest dijous a la capella de la Misericòrdia (on finalment s’ubicarà el CAP Raval Nord), representants del Fòrum Català d’Atenció Primària (Focap), Marea Blanca, Rebel·lió Primària, CAP Raval Nord Digne i La Capçalera Barcelona han denunciat que l’atenció primària catalana tenia el 2018 1.381 treballadors menys que abans de la crisi, segons l’última memòria de l’ICS (empresa pública que gestiona 975 centres d’atenció primària i consultoris locals de tot Catalunya). Mentrestant, durant aquests anys, l’atenció hospitalària n’ha guanyat uns 2.389.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va anunciar la setmana passada que Salut rebrà, el 2020, 900 milions més, dels quals una quarta part es destinarà a la primària. Si aquesta promesa es compleix, la sanitat catalana estaria molt a prop de recuperar els 1.500 milions retallats amb la crisi (dels quals, de moment, només n’ha recuperat 500). 

«Qualitat assistencial»

Les plataformes de defensa de la sanitat pública denuncien que, si bé la despesa el 2018 s’ha situat pràcticament a nivells del 2010 (la més alta de la història), aquesta recuperació «es concentra en el personal sanitari», però no així en la primària. «L’aposta del Govern per l’atenció primària ha de ser clara», ha dit Meritxell Sánchez, presidenta del Focap, qui ha recordat que l’atenció primària equival a «qualitat assistencial».

Notícies relacionades

A més, les entitats han detallat tres línies de treball prioritàries: revertir la pèrdua de professionals, condicions de treball dignes millorar l’adequació dels serveis d’urgències. Han assegurat que, si no es potencia l’atenció primària, «el sistema sanitari està en perill».

Finalment, s’han felicitat per haver aconseguit la capella de la Misericòrdia per al nou CAP Raval Nord, alhora que han interpel·lat la societat a altres lluites del barri com la de la vivenda.