INVESTIGACIÓ

Identifiquen biomarcadors que prediuen el risc cardiovascular després de pneumònia

L'Hospital Clínic de Barcelona i l'Hospital de Mataró participen en un estudi publicat a 'Chest'

Els metges recomanen la vacuna de la grip i del pneumococ per prevenir aquesta inflamació

zentauroepp28426311 barcelona  barcelones  22 01 2015  sociedad     el departame190304154649

zentauroepp28426311 barcelona barcelones 22 01 2015 sociedad el departame190304154649

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un estudi de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ) ha detectat que el risc de tenir una malaltia cardiovascular «a llarg termini» després de passar una pneumònia es pot predir en una anàlisi de sang, i ha conclòs que el 13% de pacients de pneumònia tenen un trastorn cardiovascular (com ara arrítmia, infart, angina, edema de pulmó o ictus) el primer mes, i el 9%, l’any següent.

En declaracions als mitjans aquest dimarts, la primera autora del treball, la pneumòloga Rosario Menéndez, ha explicat que van detectar «dany» en pacients al complir-se un mes de l’ingrés, quan se sol donar l’alta, en un estudi publicat a ‘Chest’ i basat en 730 pacients de l’Hospital Clínic de Barcelona, La Fe de València, el de Mataró (Barcelona) i el de Galdakao (Biscaia).

El treball va fer una analítica de sang als pacients el dia de l’ingrés, als cinc dies i als 30 dies, per detectar biomarcadors (com ara proteïnes i altres molècules) elevats per predir el risc cardiovascular.

Els malalts que tenien nivells elevats en les primeres 24 hores van tenir un trastorn cardiovascular de forma precoç, mentre que als qui van detectar nivells alts el dia 30 els van tenir al llarg de l’any, i Menéndez ha afegit que en estudis de tipus epidemiològic (basats en dades del sistema sanitari) d’altres països han trobat que el risc s’allarga a 10 anys.

La pneumòloga ha remarcat que les conclusions de l’estudi, fet en el programa d’investigació integrat (PII) de la Separ, demostra que els biomarcadors són útils, i ha afegit que és «de vital importància identificar aquells pacients en risc per poder intervenir-hi a temps i establir un tractament personalitzat».

100.000 ingressos

En roda de premsa aquest dimarts, amb motiu del Dia Mundial de la Pneumònia, Menéndez ha explicat que el 2017 van morir a Espanya un total de 10.222 persones per pneumònia (davant les 9.160 de l’any anterior), la primera causa de mort per infecció, que supera les morts per accident de trànsit i provoca 100.000 ingressos anuals, amb un cost de 479 milions d’euros per al sistema sanitari.

«Quan hi ha una pneumònia, tot el cos pateix», especialment el cor i el cervell, i les seves complicacions contribueixen a un envelliment no saludable de la població, per la qual cosa ha recomanat vacunar contra el virus de la grip i el bacteri del pneumococ (els dos factors que provoquen pneumònia) als grups de risc, persones amb malalties cròniques i fumadors.

«Les persones més susceptibles de patir-la o de morir són als extrems de la vida, els de menys de cinc anys i els de més de 65», i els nens són reservoris de gèrmens i de bacteris, amb la qual cosa ha alertat que tenen més risc d’infectar-se i, alhora, d’infectar una altra persona, i per això recomanen higiene de prevenció i vacunació a les persones grans que els cuiden.

Ha explicat que un estudi va detectar que el 21% de morts per pneumònia tenien diabetis; el 20% tenia malaltia pulmonar obstructiva crònica (Epoc); el 17%, problemes cardiovasculars; el 16% eren fumadors, i l’11%, asmàtics, mentre que el 15% de les morts no tenien cap altra complicació associada.

Contaminació i tabac, riscos

La pneumònia continua sent la primera causa de mort per infecció, i mor el 5% dels pacients que ingressen en hospitals per pneumònia, així com del 20% dels que ingressen a l’UCI per aquesta infecció, ha explicat el president de Separ, Carlos Jiménez, que ha remarcat que la millor prevenció és la higiene i la vacunació contra la grip i contra la pneumònia.

Jiménez ha explicat que són una societat multidisciplinària (amb metges de diferents especialitats així com infermeres, fisioterapeutes, biòlegs i psicòlegs) que es dedica a la prevenció i la divulgació sobre malalties respiratòries: «Hi ha dos factors de risc, la contaminació ambiental i el tabaquisme».

Notícies relacionades

Han coincidit amb la importància de la vacunació la directora de Separ Pacientes, Carme Hernández, que ha afegit que dedicaran un projecte de divulgació a pacients de pneumònia, així com l’experta del Servei de Medicina Preventiva de la Conselleria de Salut de la Generalitat, Eva Borràs, que ha indicat que en grip la cobertura vacunal és del 54% a l’Estat, i ha cridat a augmentar-la.

Una pacient de pneumònia, Rosa Rierola, ha relatat que va creure que tenia «un refredat mal curat» perquè s’ofegava només d’anar de l’habitació al bany, i que familiars la van animar a anar a l’hospital, on van detectar que tenia una pneumònia, i ha afegit que mesos després encara nota certa sensació d’ofec.

Temes:

Malalties