SALUT

Un 36% dels espanyols creu que els antibiòtics curen el refredat

El Ministeri de Sanitat llança una campanya per conscienciar sobre l'ús prudent d'aquests medicaments

Un 36% dels espanyols creu que els antibiòtics curen el refredat

ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
Efe

Un 36% dels espanyols creu erròniament que els antibiòtics curen el refredatantibiòtics  i un 5% reconeix ques’automedica amb aquest tipus de fàrmacs, el mal ús dels quals contribueix al desenvolupament de bacteris resistents.

Així ho ha remarcat aquest dilluns el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, que ha anunciat la posada en marxa de la campanya ‘Els antibiòtics NO valen per a tot’, per conscienciar sobre la importància de l’ús prudent d’aquests medicaments, emmarcada dins del Pla Nacional davant la Resistència als Antibiòtics (PRAN).

En aquest sentit, Sanitat ha alertat que cada any 3.000 persones moren a Espanya com a conseqüència d’infeccions hospitalàries causades per bacteris resistents, una xifra que a Europa ascendeix a 33.000 de morts.

Espanya se situa entre els països europeus que més antibiòtics consumeixen,països europeus  tot i que en els últims anys s’ha registrat una baixada del 7,2% en antibiòtics per a la salut humana (2015-2018) i una disminució del 52,3% en les vendes totals d’antibiòtics veterinaris (2014-2018).

Campanya

El percentatge d’espanyols que pensa que els antibiòtics curen el refredat ha baixat des del 45% (2016) al 36% (2018), una de les baixades més grans registrades a la Unió Europea (UE) i també han descendit del 47 al 42% els espanyols que confirmen haver pres antibiòtics en els últims 12 mesos.

La campanya ‘Els antibiòtics NO valen per a tot’, impulsada perl’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), es difondrà fins al 24 de novembre amb un anunci de televisió que s’emetrà en cadenes nacionals i autonòmiques i ha comptat amb un pressupost total de 590.000 euros.

En el marc del Dia Europeu per a l’Ús Prudent dels Antibiòtics (18 de novembre) i la Setmana Mundial de Conscienciació sobre l’Ús dels Antibiòtics (18-24 novembre), el PRAN ha organitzat també la I Carrera Popular Universitària ‘¡Corre sense resistències!’ juntament amb les universitats d’Alcalá de Henares (Madrid), Almeria, Bilbao, Múrcia i Sevilla.

Donació i trasplantaments

Notícies relacionades

D’altra banda, el ministeri ha firmat un conveni, que es va rubricar per primera vegada el 2005 i s’ha renovat puntualment, amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per impulsar activitats de cooperació en matèria de donacions i trasplantaments.

L’acord, que estarà vigent fins al 31 d’octubre del 2020, inclou una contribució econòmica de 320.000 euros, que anirà destinada al desenvolupament de projectes i iniciatives que l’OMS consultarà amb l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT). 

Temes:

Antibiòtics