Salut pública

Uns 2.500 catalans es beneficiaran de la cobertura pública de la pastilla anti-VIH

El finançament del fàrmac suposa una inversió de 840.000 euros, que pagarà íntegrament la Generalitat

«Disminuirà extraordinàriament la incidència de la sida a Catalunya, com ha passat en altres països»

zentauroepp40954362 truvada medicacion contra el vih sida190319191550

zentauroepp40954362 truvada medicacion contra el vih sida190319191550

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

La profilaxi preexposició (PrEP), la pastilla preventiva del VIH, ja està disponible a Catalunya, després que el Ministeri de Sanitat l’hagi incorporat a la cartera de serveis públics. La Conselleria de Salut calcula que uns 2.500 catalans a l’any es beneficiaran d’aquesta pastilla, segons han anunciat aquest divendres en roda de premsa el secretari de Salut Pública, Joan Guix, el director del programa de prevenció, control i atenció al VIH, Joan Colom, i la directora de l’àrea de Serveis Assistencials del Servei Català de la Salut, Xènia Acebes.

La pastilla anti-VIH està indicada, principalment, per a aquells homes que tenen sexe amb homes, dones transsexuals i persones que exerceixen la prostitució. Aquests tres col·lectius de persones, segons càlculs sanitaris, tenen una incidència del VIH superior a dos casos per 100 persones a l’any. L’únic fàrmac autoritzat ara per ara com PrEP és un sol comprimit d’una sola dosi diària per via oral, que es tolera bé i que no presenta efectes secundaris rellevants. L’hauran de prendre mentre mantinguin relacions sense protecció. Guix ha precisat que el cost del tractament preventiu del VIH amb el fàrmac PrEP és notablement més barat, 28 euros al mes per a una persona, davant els 600 euros al mes que suposa quan la persona ja està infectada pel VIH.

Notícies relacionades

A nivell poblacional i combinada amb altres estratègies de prevenció (com el garbellament del VIH i la promoció de l’ús del preservatiu), s’ha evidenciat que la PrEP està contribuint a reduir els nous diagnòstics del VIH, que a Catalunya en són uns 600 anuals. «Amb la PrEP es podrà disminuir extraordinàriament la incidència del VIH a Catalunya, com ja ha passat en altres països on s’ha implantat», ha dit Colom. El finançament de la pastilla l’anti-VIH anirà a càrrec íntegre de la Generalitat de Catalunya i suposarà una inversió aproximada de 840.000 euros.

A nivell individual, la PrEP és pràcticament del tot efectiva si es pren com es prescriu. Només poden prescriure-la aquells facultatius del sistema sanitari públic amb experiència en l’àmbit de la infecció pel VIH, altres infeccions de transmissió sexual (ITS) i en l’ús d’antiretrovirals. La PrEP es prescriurà en les unitats d’ITS de Drassanes i de ChekPoint, totes dues a Barcelona, així com en unes altres 19 unitats funcionals de VIH/sida desplegades per tot Catalunya. El tractament també inclourà quatre revisions a l’any, per comprovar-ne l’efectivitat i l’estat de salut de la persona que pren la pastilla preventiva

Temes:

Sida