El Govern central finançarà la píndola contra el VIH a partir de l'1 de novembre

Es dispensarà en farmàcies d'hospitals o centres assistencials autoritzats, així que no tindrà cap cost directe per al pacient

ajt97b14001

ajt97b14001

1
Es llegeix en minuts

La píndola preexposició contra el VIH estarà inclosa en la prestació farmacèutica del Sistema Nacional de Salut a partir de l’1 de novembre i es dispensarà en farmàcies d’hospitals o centres assistencials autoritzats, així que no tindrà cap cost directe per al pacient. 

Aprovada a Europa des del 2016, la profilaxi preexposició (PrEP) consisteix en un tractament per prevenir el VIH en aquelles persones amb alt risc de contreure la infecció pel VIH.

Es tracta d’una combinació de dos fàrmacs en una sola pastilla, ingerida una vegada al dia, i que alguns estudis han demostrat que redueix en gairebé un 90% les infeccions.

El finançament de la PrEP, un compromís del Govern i una reivindicació dels col·lectius LGTBI, s’emmarca en una estratègia global com una mesura addicional i complementària a les ja existents, segons han informat fonts del Ministeri de Sanitat.

Per reduir el risc

La píndola es finança per reduir el risc d’infecció pel VIH adquirida sexualment en adults i adolescents amb alt risc i que compleixin uns determinats requisits.

Així, podran accedir-hi els homes que tenen sexe amb homes i persones transsexuals VIH negatives majors de 18 anys amb, almenys, dos dels següents criteris: més de 10 parelles sexuals diferents l’últim any; pràctica de sexe anal sense protecció l’últim any; administració de profilaxi postexposició en diverses ocasions l’últim any i almenys una ITS bacteriana l’últim any.

A més, es proporcionarà també a les prostitutes VIH negatives que refereixin un ús no habitual de preservatiu.

El Ministeri estima que la mesura beneficiarà unes 17.000 persones

Notícies relacionades

Sanitat considera «indispensable» utilitzar totes les estratègies preventives contra el VIH avalades científicament, i en aquest marc és on s’ha impulsat l’estratègia global que contempla tant la prevenció de les infeccions de transmissió sexual com la promoció de l’ús del preservatiu i el diagnòstic i tractament precoç de la infecció pel VIH. 

Aquesta estratègia s’està treballant conjuntament amb les comunitats autònomes en la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del SNS, així com en estreta col·laboració amb la societat civil representada pel Consell Assessor d’oenagés, segons les mateixes fonts. 

Temes:

Farmàcies Sida