INFORME DE LES ANÀLISIS

La listèria a Magrudis tenia un creixement "espectacular", segons la Junta d'Andalusia

El conseller de Salut afirma que no havien vist mai tantes colònies del bacteri

undefined49626479 grafand004  sevilla  30 08 2019   el consejero de salud y fa190830151926

undefined49626479 grafand004 sevilla 30 08 2019 el consejero de salud y fa190830151926 / Jose Manuel Vidal

1
Es llegeix en minuts

El conseller andalús de Salut, Jesús Aguirre, ha assenyalat que a la mostra de carn entatxonada de Magrudis que es va prendre el 13 d’agost en un restaurant de La Rinconada (Sevilla) es reflectia un creixement "espectacular" de la listèria: "Mai s’havia vist una placa de Petri amb tantes colònies del bacteri".

En la seva compareixença en comissió parlamentària extraordinària per informar sobre el brot de listèria, Aguirre ha explicat que el director general de Salut Pública de la Junta "es va espantar" quan va veure una foto d’aquesta mostra, i per això es va decretar l’alerta sanitària.

Aguirre ha defensat l’actuació "rigorosa" de la Junta, que va prendre les decisions "al més aviat possible" i "es va avançar" en tres dies a la confirmació oficial del laboratori municipal, que, segons ha dit, es va produir el 17 d’agost.

La Junta, amb un informe provisional però no definitiu, va demanar a l’Ajuntament el dia 14 que inspeccionés la fàbrica de Magrudis i que paralitzés cautelarment la fabricació de la carn entatxonada, segons la informació traslladada pel conseller.

Aguirre ha anunciat que si la fiscalia veu delicte en el cas de l’empresa Magrudis, la Junta d’Andalusia exercirà l’acusació particular per "defensar els interessos dels familiars dels morts, les embarassades que han perdut els seus nadons i el conjunt dels afectats".

Tres víctimes mortals i tres avortaments

Així ho ha indicat durant la seva intervenció en la comissió extraordinària celebrada aquest divendres al Parlament amb motiu del brot de listeriosi que ha segat de moment la vida de tres persones, amb 197 afectats i quatre avortaments, els dos últims de dues d’embarassades que estaven ingressats als hospitals Virgen Macarena i Virgen del Rocío de Sevilla i referien antecedents d’ingesta de l’aliment contaminat.

Notícies relacionades

D’aquesta manera, el conseller ha assenyalat que la "informació amb comptagotes" de l’ajuntament "va dificultar" l’actuació de la Junta, i ha destacat que "van actuar amb la celeritat més elevada, decretant l’alerta –que es va establir el 15 d’agost– amb informes provisionals i no esperant els resultats definitius", ja que "va prevaler a tota hora garantir la salut dels ciutadans".

"Vam aconseguir que en 52 hores, de la tarda del 15 d’agost fins al 17 d’agost, cap andalús consumís la carn infectada", ha assenyalat el conseller de Salut.

Temes:

Listeriosi