XORIÇO I BOTIFARRÓ

Sanitat amplia l'alerta sanitària a tots els productes de La Mechá

La listèria es va propagar més enllà de la carn entatxonada a la fàbrica de Magrudis

La Junta denuncia l'empresa per obstruir la investigació

chorizo

chorizo

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) ha ampliatl’alerta alimentària a tots els productes de la marca La Mechá, elaborats per Magrudis, després d’haver identificat altres embotits d’aquesta empresa que no havien sigut notificats: xoriço picant, xoriço dolç i botifarró. El brot ja ha causat la mort confirmada de dues persones i ha provocat l’avortament d’una embarassada. 

L’ampliació de l’alerta s’ha activat després de rebre una notificació de la Junta d’Andalusia a través del Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació (Sciri), sobre l’existència d’aquests productes. Fins ara havien donat positiu en listèria la carn entatxonada, el llom al pebre i el llom al xerès, així com la carn de marca blanca de l’empresa Comercial Martínez León, que elaborava Magrudis.

La Conselleria de Salut de la Junta d’Andalusia ha denunciat davant la Fiscalia de Sevilla Magrudis per obstruir la tasca dels inspectors en el brot de listeriosi, ja que Salut es va assabentar per una gran superfície comercial que Magrudis havia comercialitzat, a més de la carn entatxonada, productes dels quals no havia informat, concretament xoriços i botifarrons.

A més, la Conselleria de Salut insta que es determini si s’ha venut mercaderia després de la immobilització decretada per la Junta d’Andalusia dels productes que comercialitza Magrudis. També l’Ajuntament de Sevilla es planteja denunciar l’empresa per haver ocultat informació.

No obstant, fins que es duguin a terme les anàlisis corresponents, l’alerta sanitària s’ha estès a tots els productes que produïa Magrudis i que es coneixen fins ara: llardons andalusos, xoriço picant, xoriço dolç i botifarró; els tres últims són els que ha sigut inclòs aquest dijous.

Segons la informació facilitada a l’Aesan per la Junta d’Andalusia, tots els establiments inclosos en la llista facilitada per l’empresa es troben ubicats a Andalusia. No obstant, la informació ha sigut remesa a totes les comunitats autònomes.

Productes etiquetats

Segons la informació facilitada a l’Aesan per la Junta d’Andalusia, tots els establiments inclosos en la llista facilitada per l’empresa estan ubicats a Andalusia. No obstant, la informació ha sigut remesa a totes les comunitats autònomes.

Des de Sanitat aconsellen a les persones que tinguin al seu domicili algun envàs de producte de la marca La Mechá, o amb el número de Registre General Sanitari d’Empreses Alimentàries i Aliments (RGSEAA) 10.025920/SE o 40.057087/SE, que s’abstinguin de consumir-los i els tornin al lloc de compra. I que, en cas d’haver-los consumit i presentar algun símptoma, acudeixin a un centre de salut.

Notícies relacionades

A més, s’insisteix en la importància d’adquirir únicament productes correctament etiquetats en els quals es pugui saber qui és el responsable de la seva posada al mercat.

Fins ara s’han confirmat un total de 203 casos de listeriosi relacionats amb el consum de carn contaminada, dels quals 196 són a Andalusia, tres a Aragó, dos a Extremadura i un a Castella i Lleó i Madrid, així com la mort de dues persones i del nadó d’una dona embarassada.

Temes:

Listeriosi