INFECCIÓ

La carn amb listeria de marca blanca es va vendre a la província de Sevilla

El brot andalús de listeriosi que afecta més de 200 persones i ha causat almenys una mort

FACUA denuncia les dificultats per identificar el producte contaminat: generen «desconcert i alarma»

producto7601

producto7601

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els establiments que venien carn comercialitzada com a marca blanca procedents del’empresa Magrudis, que ahir va donar positiu per listeria, ja no comercialitzen aquest aliment i tots aquests, que han sigut informats del problema, estan ubicats a diversos municipis de la província de Sevilla.

Això és el que es dedueix de l’última actualització que ha fetl’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan), dependent del Ministeri de Sanitat, sobre el brot de listeriosi que afecta més de 200 persones i que ha causat almenys una mort, tot i que se n’investiga una segona, la d’un malalt terminal amb presència del bacteri.

L’Agència assegura que la Junta l’ha informat que els seus Serveis de Control Oficial i els de l’Ajuntament de Sevilla han verificat que tots els clients de Comercial Martínez León, l’empresa que va distribuir la marca blanca, ja han sigut contactats notificats del problema, i que ja no comercialitzen el producte.

La Junta també ha informat Sanitat que tots els clients notificats per Comercial Martínez Díaz estan ubicats a diversos municipis de la província de Sevilla. I li detalla que una de les mostres d’aquesta carn ha donat positiu del bacteri a les anàlisis preliminars.

Aquesta informació ha sigut traslladada per l’Aesan a totes les comunitats autònomes en el marc del Sistema Coordinat d’Intercanvi Ràpid d’Informació (Sciri). Precisament aquest dilluns a les 16 hores, la ministra de sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, es reunirà a la seu del ministeri amb els consellers de Sanitat autonòmics per intercanviar informació sobre el brot de listeriosi originat a diversos punts d’Espanya pel consum de carn entatxonada contaminada de la marca ‘La Mechá’.

Nou balanç

La Conselleria de Salut de la Junta d’Andalusia ha confirmat tres nous casos d’infecció per listeria, localitzats a Sevilla i Cadis, amb el que el nombre de persones afectades des que es va decretar l’alerta sanitària se situa en 192, contra les 189 del balanç anterior. 

La majoria d’aquests casos es localitzen a la província de Sevilla, 157 (81,6 %), seguida de Huelva (17 casos), Cadis (10), Màlaga (4) i Granada (4). A les províncies d’Almeria, Còrdova i Jaén no hi ha casos confirmats.

El nombre de pacients ingressats als hospitals públics ahir, dissabte, amb sospita d’infecció per listeriosi era de 77 (contra els 82 del dia anterior), 11 d’aquests confirmats. D’aquests, 28 eren dones embarassades (32 el dia anterior) i tres pacients estaven ingressats en unitat de cures intensives (UCI). En aquestes últimes 24 hores no s’han produït morts ni avortaments ni infeccions en nounats i dotze pacients han sigut donats d’alta, segons Salut.

La distribució per províncies dels pacients ingressats és la següent: Sevilla, 55 (el dia anterior 62); Huelva, 14 (mateix número); Cadis, 2 (abans n’hi havia un); Màlaga, 3 (mateix número); Còrdova, 2 (el dia anterior n’hi havia un); i Granada, 1 (es manté igual).

Acusacions de Facua

Amb tot, FACUA-Consumidors en Acció ha criticat que la Junta d’Andalusia, el Ministeri de Sanitat i l’Ajuntament de Sevilla no hagin mostrat imatges de la carn entatxonada amb listeria fabricada per Magrudis per a la distribuïdora Comercial Martínez León, cosa que crea, ha dit, “desconcert i alarma” en els consumidors.

L’organització de consumidors ha censurat que els consumidors no puguin identificar la carn entatxonada contaminada per listeriosi de la marca blanca de Magrudis.

A més, en un comunicat adverteix de la possibilitat que petits comerciants i establiments d’hostaleria hagin adquirit la carn entatxonada fabricada per a Comercial Martínez León alsestabliments que la venien, els quals “tampoc han transcendit, i també tinguin dificultats per identificar-la”.

L’associació recorda que la Conselleria andalusa de Salut ha informat el ministeri que el producte s’ha comercialitzat amb “greus irregularitats” en l’etiquetatge que en dificulten l’identificació per als qui hagin pogut adquirir-lo.

Notícies relacionades

“Té la mateixa presentació que el comercialitzat per Magrudis, però en l’etiquetatge no apareix cap marca i només es referencia la informació nutricional”, explica l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) en un comunicat, que destaca FACUA.

Per això, considera que les administracions competents “no han de descartar que petits comerciants i hotelers compressin la carn a clients d’aquesta empresa per a la seva venda i distribució, per la qual cosa aquests no haurien sigut contactats per Comercial Martínez León ni visitats per la inspecció sanitària”.