A ANDALUSIA

Un home de 72 anys, tercer mort per listeriosi

No consta que hagi consumit la carn contaminada de 'La Mechá' que va originar el brot andalús

Sanitat confirma que a tot Espanya hi ha ja 193 persones afectades per aquesta infecció

producto7601

producto7601

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un home de 72 anys que patia un càncer de pàncrees en fase terminal és el segon mort per listeriosi a Andalusia, tot i que la Conselleria de Salut ha aclarit que des del punt de vista epidemiològic no consta la ingesta de la carn entatxonada que ha provocat el brot pel qual el 15 d’agost es va activar l’alerta sanitària i que, el 23 d’agost, ja afectava 193 persones de tot Espanya. Aquest brot, a més, va causar la mort aquesta setmanad’una dona de 90 anys.

Segons el portaveu de la Conselleria de Salut i Famílies, José Miguel Cisneros, la mort d’aquest pacient de 72 anys “s’ha pogut produir per una listeriosi en una situació de malalt terminal, i per tant potser està relacionat amb la listeria del brot o ha mort per la infecció per listeria d’un pacient característicament vulnerable com són aquests”

A més, ha assenyalat que es tracta d’un home que va ingressar el 10 d’agost amb un episodi de febre, després de reiterats ingressos, tot i que “des d’un punt de vista epidemiològic no consta la ingesta del producte”, ha incidit. “La biologia molecular ens dirà si la listèria que ha contribuït a accelerar la mort d’aquest pacient era la del brot”, ha afegit.

Un altre home va morir a Cantàbria aquest dijous per listeriosi, però no havia consumit la carn entatxonada en què va ser detectat el bacteri, sinó que el seu cas pertanyia a un brot diferent. 

Amb tot, ja són tres els morts per listeriosi a Espanya aquest estiu i els tres pertanyien als considerats grups de risc: pacients amb malaltia crònica i amb malalties immunodepressores; dones embarassades amb risc per al fetus o persones majors de 65 anys. Són casos que poden tenir listeriosi simptomàtica amb possibles repercussions greus.

La listeriosi pot ser pràcticamentasimptomàtica,presentar símptomes no greus, com una gastroenteritis amb una mica de febre, o arribar a símptomes greus com meningitis en fetus i nadons. En casos molt greus hi pot haver seqüeles neurològiques. Les persones sanes poden patir en algun moment aquesta malaltia infecciosa passant inadvertida, com una diarrea sense gaire importància.

Anàlisi

Les anàlisis realitzades en dues entatxonadores de l’empresa Magrudis SL van donar ahir positiua la presència del bacteri ‘Listeria monocytogenes’, segons documents als quals va tenir accés el diari ‘El País’, que afegien que el focus del brot de listeriosi és a la planta de producció de la companyia.

Notícies relacionades

A data del 23 d’agost i segons el Ministeri de Sanitat, els afectats pel brot de listeriosi de 'La Mechá' ascendeixen ja a193  (186 a Andalusia, on es va originar el brot, tres a Extremadura i un a Castella i Lleó). A més, hi ha uns 44 casos en estudi més i pendents de confirmació (cinc a Catalunya).

La ministra de sanitat en funcions, María Luisa Carcedo, va confirmar ahir queEspanya havia comunicat a l’Organització Mundial de la Salut (OMS)l’Organització Mundial de la Saluti a laComissió Europea(CE) el brot de listeriosi, ja que és un procediment “habitual i ordinari”, a causa de possibles contagis deturistes que hagin ingerit la carn entatxonada de la marca ‘La Mechá’ al nostre país o s’hagin emportat als seus llocs d’origen aquests productes contaminats.

Temes:

OMS Listeriosi