Canvi del consens

Els metges alerten que l'ús diari d'aspirina està descontrolat

Desaconsellen el seu consum en la prevenció primària: quan no s'ha patit un infart o isquèmia cerebral

Uns 29 milions d'americans prenen cada dia aquesta pastilla, inclosos grups de risc com més grans de 70

undefined2752362 due01 duesseldorf  alemania  15 03 05   una aspirina del gru190722183517

undefined2752362 due01 duesseldorf alemania 15 03 05 una aspirina del gru190722183517 / MARTIN GERTEN

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Un nou estudi liderat pelBeth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), a Boston (EUA), alerta de l’ús estès de l’aspirina entre els americans més grans de 40 anys per prevenir malalties cardiovasculars. Malgrat que durant anys va existir un consens mèdic que defensava la presa diària de dosis baixes d’aspirina per prevenir infarts i accidents cerebrovasculars en persones amb risc a patir-los, tres assajos clínics del 2018 posen en dubte aquesta mesura i, fins i tot, asseguren trobar "pocs beneficis i riscos de sagnat" associats a l’ús diari de l’aspirina. 

Aquestes troballes han fet que l’American Heart Association i l’American College of Cardiology  canviï les pautes clíniques al principi d’aquest any. Ara les dues institucions desaconsellen l’ús rutinari de l’aspirina en els més grans de 70 anys i en aquelles persones que, fins i tot sense haver patit cap malaltia cardiovascular (com un infart o vessament cerebral), sí que tenen riscos de sagnat. L’estudi del BIDMC acaba de ser publicat a 'Annals of Internal Medicine'.

"Gran part dels americans poden estar consumint aspirina sense el consell del seu metge"

Christina C. Wee

Autora de l’estudi publicat a 'Annals of Internal Medicine'

La investigació alerta que l’ús de l’aspirina està generalitzat en grups de risc com avis i adults amb úlceres pèptiques (un tipus de nafres doloroses al revestiment de l’estómac que afecten una de cada 10 persones). "Les nostres troballes suggereixen que una gran part dels americans poden estar consumint aspirina sense el consell del seu metge i potencialment sense el seu coneixement", assegura l’autora principal de l’estudi, Christina C. Wee, internista, investigadora a BIDMC i professora associada a l’Escola de Medicina de Harvard.

Enquesta nacional de salut

Analitzant l’Enquesta nacional de salut del 2017 dels EUA, l’equip de Wee va descobrir que, aproximadament, una quarta part dels adults de 40 anys o més sense afectacions cardiovasculars (uns 29 milions d’americans) consumia aspirina diàriament amb l’objectiu de prevenir malalties cardíaques. I, d’aquests, uns 6,6 milions de persones ho feien sense recomanació mèdica.

"Les nostres troballes demostren la necessitat que els professionals de la salut preguntin als seus pacients sobre l’ús d’aspirina i els insisteixin en la importànciad’equilibrar els beneficis i els danys, especialment entre els adults grans i aquells amb malaltia d’úlcera pèptica prèvia", assegura l’altre autor principal, Colin O'Brien, MD, de la BIDMC i membre de l’Escola de Medicina de Harvard.

Per la seva banda, el coautor de l’estudi, Stephen Juraschek, adverteix que "aquestes troballes són aplicables als adults que no tenen antecedents de malaltia cardiovascular o d’accident cerebrovascular". "Si actualment està prenent aspirina, parli amb el seu metge. Asseguri’s que és necessari", conclou.

Desaconsellada en "prevenció primària"

Com explica Jordi Casademont, cap del Servei de Medicina Interna de l’Hospital de Sant Pau (Barcelona), l’aspirina és un fàrmac utilitzat per a la "prevenció secundària" de malalties cardiovasculars: és a dir, per a aquells pacients que han tingut un infart o una isquèmia cerebral.

"La idea que ha estat estesa aquests anys és que, ja que va bé per a la prevenció secundària, per què no també per a la primària [en el cas d’aquelles persones que mai han tingut cap malaltia cardiovascular]. Ara s’ha vist que els riscos de prendre aspirina en prevenció primària són més que els possibles beneficis", diu Casademont. "I categòricament no ha de prendre’s en prevenció primària si el pacient té més de 70 anys", afegeix.

"Els riscos de prendre aspirina en prevenció primària són més que els possibles beneficis"

Jordi Casademont

Cap del Servei de Medicina Interna de l’Hospital de Sant Pau

Segons ell, aquells pacients que tenen entre 40 i 70 anys han de parlar amb el metge i que sigui ell que els orienti. "A Espanya, els metges no van recomanar mai aspirina en prevenció primària. El gran problema és que als EUA la compra molta gent. Allà hi ha més tendència a sobremedicar-se", explica.

Notícies relacionades

En la mateixa línia se situa Antonio González, cap de Medicina Interna de Vall d’Hebron (Barcelona). "Als EUA es va generalitzar el fet de prendre aspirina de 100 mil·ligrams. Això aquí no es va fer mai. Però allà es recomanava fins i tot a pacients sense risc o amb poc risc de malaltia cardiovascular", assenyala González. "On es fa el mal ús de l’aspirina és en la prevenció primària".

Tot i així, destaca que l’aspirina és un medicament de "molta utilitat" i és un bon analgèsic puntual. També crida a la calma: "La gent que està prenent aspirina perquè l’hi ha donat el metge, ja que ha tingut un problema cardiovascular o cerebral, ha de continuar prenent-la. No hi ha res que ho contraindiqui", conclou.

Temes:

Medicaments