TELECOMUNICACIONS

L'Hospital Clínic ja compta amb un quiròfan amb 5G per operar a distància

La primera intervenció quirúrgica en directe en remot es durà a terme durant el Mobile World Congress d'aquest any

zentauroepp46836528 quirfano conectado190205131217

zentauroepp46836528 quirfano conectado190205131217 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

El 5G, la nova tecnologia de connectivitat que substituirà el 4G, està cridat a revolucionar la societat pels seus beneficis: més velocitat, més nombre de dispositius connectats i menor latència (retard). Un dels camps que millor poden aprofitar aquesta tecnologia és el de la salut, i Barcelona vol ser pionera també en aquest àmbit. De fet, durant el Mobile World Congress de finals de mes es durà a terme la primera operació a distància en directe utilitzant 5G.

Per aconseguir-ho, dins de la iniciativa 5G Barcelona s’ha equipat el quiròfan Optimus, el més avançat del món, així com el centre on s’ubica, l’Hospital Clínic, de connectivitat 5G, en un desplegament que ha dut a terme Vodafone. L’espai s’ha convertit en ‘wireless’ (sense cables), i s’ha dotat de tota la tecnologia necessària per a la feina a distància: permetre l’emissió en directe en alta qualitat i amb baixa latència. La inversió total en el quiròfan s’acosta als 40 milions d’euros.

La millor estrena del quiròfan serà dur a terme la primera operació en remot en directe. Serà en el marc del Mobile World Congress de Barcelona (del 25 al 28 de febrer): a la fira s’habilitarà un node 5G per fer possible la comunicació amb el Clínic. Segons ha afirmat Antonio María de Lacy, cap del Servei de Cirurgia Gastrointestinal de l’Hospital Clínic, durant la cita es durà a terme la primera operació a distància, gràcies a la connexió d’un equip mèdic ubicat en dos espais diferents. De Lacy assistirà a l’equip a distància en temps real, i demostrarà que és possible utilitzar el 5G per a intervencions complexes gràcies a la seva baixa latència. 

De Lacy ha destacat que aquestes tecnologies evitaran desplaçaments que veu innecessaris, com quan es truca a un cirurgià per prendre una decisió que podria dotar-se més ràpidament si veu l’operació remotament: "Si millorem l’eficiència, millorarem les llistes d’espera", i ha afegit que en un futur els malalts crònics tindran un seguiment remot. De fet, es tracta d’una solució dissenyada per poder implantar-se a qualsevol hospital del món. El projecte no preveu, en principi, l’operació amb robots, sinó l’assistència a distància de professionals. Un altre dels avantatges és la formació de professionals. 

Notícies relacionades

"Hi ha un consens en la indústria que el desplegament massiu del 5G començarà el 2020", ha destacat el president i conseller delegat de Vodafone Espanya, Antonio Coimbra, que ha afegit que "aviat" anunciaran els seus plans de desplegament d’aquesta tecnologia. Per la seva part, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha destacat els beneficis de la "col·laboració publicoprivada".

El projecte, batejat com a ‘cirurgià remot’, s’ha impulsat en el marc de la iniciativa 5G Barcelona, i està impulsat per la Mobile World Capital, AIS Channel, l’Hospital Clínic i Vodafone.