28 maig 2020

Anar al contingut

Un clàssic de la sanitat

Els infermers denuncien el tancament de 12.700 llits d'hospitals aquest estiu

El sindicat SATSE lamenta que en lloc d'aprofitar aquesta època per reduir llistes d'espera aquestes augmentin

El Periódico

Els infermers denuncien el tancament de 12.700 llits d'hospitals aquest estiu

El sindicat d’infermers (SATSE) ha denunciat aquest dilluns les retallades d’estiu en els serveis autonòmics de salut que suposaran el tancament d’almenys 12.700 llits als hospitals, cosa que afectarà "negativament la seguretat" dels ciutadans.

En un comunicat, el SATSE afirma que les administracions sanitàries públiques cada any utilitzen com a "boc expiatori" l’argument que "la gent se’n va de vacances" per tancar llits i serveis i no suplir "adequadament" els professionals d’infermeria i fisioterapeutes als centres. 

Així, segons les seves dades, a Andalusia el tancament de llits s’estima en més de 1.800; a Extremadura, en 370; a Astúries, en més de 360; a les Balears, en més de 120; a Euskadi, en més de 730; a Castella-la Manxa, en 500; a Múrcia són més de 350 llits tancats; a Madrid, més de 1.400, i a Castella i Lleó, més de 450 llits.

A la Rioja són prop de 50 els llits tancats; a Navarra, més de 170; a Cantàbria, més de 30; a Galícia, uns 900; a Aragó, al voltant de 500; a Catalunya, uns 1.900 i a la Comunitat Valenciana, els llits tancats s’acosten als 3.000.

Horari matinal

Les retallades d’estiu també afecten els centres de salut, segons el sindicat, ja que un "alt percentatge" tanquen les seves portes a la tarda.

En el comunicat, SATSE assegura que en aquesta època es podria aprofitar per reduir les llistes d’espera; no obstant, aquestes augmenten més quan "es paralitzen les consultes externes, les proves diagnòstiques i les intervencions quirúrgiques no urgents".

Afirma que el tancament de llits també provoca la "massificació" de pacients en els serveis d’urgències, cosa que obliga els professionals sanitaris a atendre’ls, "en moltes ocasions, en zones no habilitades, com els passadissos."