La pell del cap

Com prevenir patologies al cuir cabellut

Picor, vermellor o excessiu greix de la pell del cap poden alertar de patologies o certes alopècies

zentauroepp48731767 victor cabezas190628113852

zentauroepp48731767 victor cabezas190628113852 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Tot i que la majoria de persones el portem cobert de cabells, que és el protector natural davant els rajos de sol, picors excessives al cap poden ser origen o causa d’alguna patologia al cuir cabellut.

Si la picor persisteix, "s’ha de fer una bona història clínica i exploració dermatològica per orientar les possibles causes i dirigir el tractament", declara el doctor Víctor Cabezas, del Servei de Dermatologia i Venereologia de l’Hospital del Vall d’Hebron. "La picor pot ser símptoma d’una infecció per fongs, infestació per polls, una dermatitis de contacte [tints, xampús...], psoriasi, o fins i tot de l’inici de certes alopècies, entre altres causes", afegeix.

La dermatitis seborreica –descamació típica de cabells grassos–, per exemple, la pateixen entre l’1% i el 3% d’adults. La calor, però també factors emocionals com l’ansietat o l’estrès, poden causar l’augment de la producció de greix per part de les glàndules sebàcies. Aquestes es troben principalment al cuir cabellut, a la cara, el tòrax i a la part alta de l’esquena. "En el cas de cabells grassos, convé rentar-los diàriament. Si la causa de la picor és la irritació o al·lèrgia puntual pel contacte amb algun component químic, de tints o xampús, s’ha d’evitar el producte, descobrir el component que causa l’al·lèrgia i buscar un substitut", precisa l’especialista.

Per a les pells més seques, productes com el clor de les piscines poden contribuir a empitjorar la sequedat i produir picors temporals que, si persisteixen, és recomanable consultar al metge per descartar malalties de la pell. A més, el "rascat freqüent del cuir cabellut pot originar ferides que són porta d’entrada de possibles microorganismes, i produir sobreinfeccions", puntualitza el doctor Cabezas

Gorra i crema solar

Notícies relacionades

Els pacients amb alopècia han d’extremar les mesures de protecció solar. "En la nostra població –informa l’expert–, on la incidència de càncer de pell ha augmentat en els últims anys, es calcula que cada any, per cada 100.000 persones es detectaran uns 110 carcinomes basocel·lulars, uns 40 carcinomes epidermoides cutanis i aproximadament 10 melanomes. I, entre els dos primers, més del 60% es produiran a la regió de cap i coll, percentatge que baixarà al 20% en el cas dels melanomes."

"A la consulta, observem amb lupes i llum polaritzada cabells i pell i, en cas de dubte, podríem fer una biòpsia per analitzar qualsevol lesió sospitosa de malignitat", diu el dermatòleg. Extremar la protecció dels rajos ultraviolats, quan ja no es compta amb la protecció dels cabells, o si són escassos, utilitzant gorra i aplicant-se crema solar, és la principal recomanació, més a l’estiu, però també durant tot l’any. "La pell del cap ha d’estar tan protegida com la de la cara, amb crema de 50+, especialment en persones amb pell clara", indica el doctor.

Temes:

+Salut