Un dret humà

Cada any 100 milions de persones entren en una situació de pobresa extrema pel cost de la sanitat

L'OMS denuncia les desigualtats i exigeix invertir en atenció primària

malaria-vaccinejpeg-0715e

malaria-vaccinejpeg-0715e / Karel Prinsloo (AP)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Al voltant de 100 milions de persones a l’any a tot el món entren a una situació de pobresa extrema pel cost de l’atenció sanitària, segons ha estimat l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que anima a impulsar la inversió en Atenció Primària (AP) per "facilitar l’accés dels més vulnerables, construir societats més equitatives i ajudar les economies a créixer".

"Ningú hauria d’haver de decidir entre la medecina de la seva mare i l’educació del seu fill. La salut és un dret humà. Necessitem una AP sòlida per poder detectar, examinar i tractar, així com proporcionar informació i assessorament a les comunitats per prevenir i tractar aquestes malalties", ha assenyalat el director regional de l’OMS per al Pacífic Occidental, Takeshi Kasai.

En aquesta regió, l’OMS lamenta que "massa persones" no tenen accés als serveis sanitaris que necessiten. "Per a algunes, els serveis estan massa lluny. D’altres no saben quan buscar atenció ni on. D’altres tenen por de l’estigma i la discriminació. Moltes simplement no tenen prou diners", recullen.

Despesa poc eficient

Notícies relacionades

Sobre això, calculen que una de cada sinc famílies en aquesta zona gasta més del 10% dels seus ingressos en la sanitat. Als països d’ingressos mitjans del Pacífic Occidental, gairebé la meitat del cost de la sanitat és sufragat pels pacients, mentre que als països d’ingressos alts els serveis sanitaris es financen predominantment amb fons públics. "Tot i que la despesa governamental en salut està augmentant en general, els fons no sempre s’utilitzen de la manera més eficient", adverteix Kasai.

D’altra banda, l’organisme adverteix de la "crisi" de les malalties no transmissibles: quatre de cada cinc morts al Pacífic Occidental estan causades per aquest tipus de patologies, com ara càncer, diabetis i malalties cardíaques, mentre que més de 100 milions de persones pateixen problemes mentals. "Les malalties no transmissibles seran devastadores si no invertim immediatament en Atenció Primària", comenta el responsable de l’OMS.