Avenç mèdic

Adiponectina: l'hormona que protegeix les dones davant el càncer de fetge

Aquest descobriment obre la possibilitat de nous tractaments contra un càncer per al qual actualment no existeix tractament

2
Es llegeix en minuts
Servimedia

La incidència de càncer de fetge és més gran en homes que en dones. Aquesta és una característica rellevant d’aquest tumor, que afecta més d’un milió de persones cada any a tot el món. Ara, un equip del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC) ha trobat una explicació de per què aquest càncer afecta més els homes que les dones: la clau resideix al’hormona adiponectina –produïda en més quantitat en dones que en homes–, que protegeix el fetge del desenvolupament del principal tumor hepàtic, el carcinoma hepatocelular

Per comprendre millor les raons per les quals les persones amb obesitat tenen més probabilitats de patir càncer de fetge, el grup d’investigació del CNIC, dirigit per Guadalupe Sabio, ha identificat que aquesta hormona és més abundant en dones i en persones primes. L’estudi, que es publica aquest dimecres a la revista 'Journal of Experimental Medicine', demostra que l’adiponectina protegeix el fetge del desenvolupament del principal càncer hepàtic, el carcinoma hepatocelular.

Segons l’informe 'Les xifres del càncer a Espanya', publicat per la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM), la incidència estimada de càncer de fetge a Espanya va ser de 5.862 casos (4.252 homes i 1.610 dones). En el context de la Unió Europea, Espanya presenta una incidència de càncer de fetge d’aproximadament 12 de cada 100.000 homes i 3,5 de cada 100.000 dones.

Produïda pel teixit adipós

En la investigació que es publica aquest dilluns, les investigadores van comprovar que l’adiponectina, una hormona produïda pel teixit adipós, té un efecte anticancerigen al fetge. Utilitzant un grup de subjectes sans, han vist que els nivells d’adiponectina són més alts en dones que en homes. “Els nivells en sang d’aquesta hormona disminueixen en pacients amb obesitat i en els homes després de la pubertat, just les dues poblacions en les quals el càncer de fetge és més freqüent. Per això vam decidir estudiar a fons aquest fenomen”, va explicar Sabio.

Notícies relacionades

Per comprovar l’efecte directe d’aquesta hormona, Elisa Manieri i Leticia Herrera-Melle van utilitzar ratolins femelles que no produïen adiponectina i van comprovar que el creixement del càncer de fetge era igual que el dels mascles. Per comprendre millor el mecanisme pel qual el greix controla el creixement dels tumors al fetge, assenyala Herrera-Melle, “ens vam centrar a estudiar l’efecte de la testosterona sobre el teixit adipós”. Gràcies a aquests estudis, va afegir, “hem demostrat que la testosterona és la causant que el greix alliberi menys adiponectina a la sang”.

Els resultats, va afegir Guadalupe Sabio, “obren la possibilitat de dos nous tractaments contra un càncer per al qual actualment no existeix tractament: el primer seria a través de la mateixa adiponectina, i el segon, mitjançant la metformina, un fàrmac contra la diabetis que se sap que activa al fetge la mateixa proteïna anticancerígena que l’hormona d’aquest estudi”.

Temes:

Càncer