COMISSIÓ D'ACCESSIBILITAT

Salut formarà en al·lèrgies infermeres de l'atenció primària

La consellera Vergés anuncia un nou decret que escurçarà l'espera per a les reconstruccions mamàries

La norma introduirà mesures de priorització a les llistes i "mesures estructurals" que contribuiran a l'equitat

zentauroepp47730611 pla mitj  de la consellera de salut  alba verg s  durant les190412141251

zentauroepp47730611 pla mitj de la consellera de salut alba verg s durant les190412141251 / Miquel Codolar

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

La Conselleria de Salut prendrà mesures per afrontar el dèficit d’al·lergòlegs que hi ha actualment a Catalunya. Com va publicar EL PERIÓDICO fa unes setmanes, a la xarxa sanitària pública Català treballen 67 al·lergòlegs per a 7,5 milions de persones, segons xifres de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC), mentre que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) en recomana un per a cada 50.000 habitants. 

Així, a partir de juny, Salut formarà infermeres de centres d’atenció primària (CAP) de tot el territori perquè facin el 'Prick test’ (una prova cutània d’al·lèrgia). Segons la conselleria, a Catalunya hi ha 10.600 persones en la llista per poder ser ateses per un al·lergòleg, i moltes d’elles esperen per fer-se aquesta prova. Així ho ha anunciat aquest divendres la consellera Alba Vergés després de participar en la comissió d’accessibilitat del Baix Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona). La consellera, Alba Vergés, no ha especificat quantes infermeres formaran, però sí que ha dit que l’"ideal" serà que n’hi hagi una per cada àrea bàsica de salut (ABS).

Des de l’Hospital Universitari de Bellvitge de l’Hospitalet (Barcelona), Vergés també ha anunciat un nou decret que recollirà aquesta mesura i d’altres. Així, Salut introduirà tres nous procediments en les reconstruccions de mama (incloent-hi el tatuatge del mugró), còlon i bufeta després d’un càncer amb l’objectiu d’escurçar el temps d’espera. D’aquesta manera, totes tres tindran un temps màxim d’espera de 180 dies. La consellera ha afegit que es crearà una llista única catalana per a algunes operacions complexes.

A més de sumar aquests tres procediments, Vergés ha assegurat, des de l’Hospital Universitari de Bellvitge de l’Hospitalet (Barcelona), que s’introduiran també nous criteris de priorització a les llistes d’espera, "mesures estructurals" que contribuiran a l’equitat i tindran en compte aspectes relatius a la condició de la persona (com la dependència, l’estat del cuidador o la situació laboral), a més del temps i els criteris clínics.

Reassignacions de sexe

El decret també contemplarà una llista única d’espera a Catalunya per a intervencions molt específiques i complexes, com la reassignació sexual per a les persones 'trans’, una operació per a la qual el sistema públic català duplicarà el pressupost (dels 209.704,95 euros del 2018 als 496.651,40 que hi haurà aquest 2019) i passarà de 30 intervencions anuals a 70.

Fins ara, l’Hospital Clínic de Barcelona era l’únic centre que feia aquestes operacions en el sistema públic, i a partir d’ara també es faran al de Bellvitge, a l’Hospitalet de Llobregat, i sl Germans Trias i Pujol (Can Ruti), a Badalona.

Llistes d’espera

Notícies relacionades

"La millora del temps d’accés als serveis és un compromís de la Conselleria de Salut cap a la ciutadania", ha afirmat Vergés, que ha remarcat que aquest temps s’ha millorat en els últims anys al passar del 87% de pacients que es van operar dins del temps estipulat el 2015 al 94% del 2018.

Vergés també ha assenyalat que a Catalunya també es garanteix un temps d’accés a 22 intervencions quirúrgiques oncològiques que a la resta de l’Estat no hi són, i que per a les cardíaques hi ha un temps de 90 dies que en la resta de l’Estat s’eleva a 180.