A CATALUNYA

La sanitat concertada comença aquest dimecres una vaga de tres dies

CCOO, UGT i Satse convoquen una altra aturada contra els acords entre les patronals i Metges de Catalunya

Consideren aquests pactes una "discriminació injustificada de tracte entre els diferents professionals del sistema"

zentauroepp46045953 barcelona 27 11 2018 huelga de los medicos de atencion prima190402180230

zentauroepp46045953 barcelona 27 11 2018 huelga de los medicos de atencion prima190402180230 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La sanitat concertada catalana torna aquest dimecres a la vaga quatre mesos després. Al novembre, l’atenció primària de l’Institutut Català de la Salut (ICS) i la concertada, convocats pel sindicat Metges de Catalunya (MC), van parar quatre i cinc dies, respectivament, per la sobrecàrrega assistencial i la precarietat laboral. 

Ara, els sindicats CCOO, UGT i Satse (el sindicat d’infermeria) convoquen de nou una vaga per a la sanitat concertada, que durarà de dimecres a divendres, per protestar contra els acords presos entre les patronals i MC, ja que consideren que han 'trencat" el marc legal de negociació posant "en risc" l’efectivitat dels acords aconseguits durant la negociació del II Conveni laboral de la sanitat concertada del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (Siscat). 

Aquest Siscat, que afecta gairebé 50.000 treballadors de tot Catalunya, va ser firmat al novembre després d’un any de negociacions. Els tres sindicats convocants de la vaga ho defineixen com l’"únic instrument per fixar les condicions de treball i ocupació de les i els professionals del sector sense discriminar cap col·lectiu". MC va aconseguir, per a l’atenció primària, un màxim de 28 visites per metge i dia, així com millores salarials per als residents que no es contemplaven al II Conveni Col·lectiu del Siscat.

"Discriminació injustificada"

Els sindicats convocants, que han organitzat una concentració a l’Hospital Sant Joan de Déu aquest dimecres a les 10.30 hores, consideren que aquests nous pactes suposen una "discriminació injustificada de tracte entre els diferents professionals del sistema",  ja que es destinen partides econòmiques noves, qüestions que no han abordat des de la negociació col·lectiva.

Per a CCOO, UGT i SATSE, l’acord extraestatutari posa en perill el compliment de les millores, entre les quals destaquen els increments retributius dels anys 2019 i 2020, el cobrament de la retribució variable, la reducció de jornada, la incapacitat temporal al 100% des del primer dia, les millores socials aconseguides i l’equiparació entre professionals de l’àmbit de la primària i l’hospitalària.

La vaga, doncs, que va ser convocada el 26 de febrer, es manté malgrat que la consellera de Salut, Alba Vergés, admetés aquest dilluns que el departament actuaria de "facilitador"' per poder arribar a un acord. Per a Vergés, el conveni del Siscat ha sigut un "salt qualitatiu" per tancar l’etapa de "retallades".

Serveis mínims

La Conselleria de Treball ha decretat, durant aquesta vaga, serveis mínims que garanteixen el funcionament normal de les urgències i de les unitats especials, a més dels tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital. També s’haurà d’atendre l’activitat quirúrgica inajornable derivada de l’atenció urgent i greu. En els centres d’assistència extrahospitalària i d’assistència primària, s’ha de garantir el normal funcionament de les assistències urgents i contínues (CUAP, PAC i PADES).

Notícies relacionades

Per a la resta, el servei es prestarà amb un quart de la plantilla durant les dues primeres jornades de vaga i amb un terç de la plantilla a partir del tercer dia de vaga. Quant als serveis farmacèutics, hauran de mantenir el personal facultatiu adequat que presti serveis de torns de guàrdia i de nit. El transport sanitari ha de permetre garantir el servei per atendre les urgències sanitàries de qualsevol tipologia i requeriment per a tractaments oncològics, de diàlisi i d’oxigenoteràpia.

També s’haurà de garantir el normal funcionament del servei de coordinació d’urgències  i els sistemes d’emergències mèdiques. La resta de serveis funcionaran amb el mateix règim que un dia festiu, amb l’excepció dels centres on la plantilla sigui igual que la dels dies feiners, on passarà a ser del 50%.

Temes:

Vagues