+salud

Abric i hidratació contra els penellons

Fred i humitat propicien l'aparició d'aquesta molesta inflamació de petits vasos sanguinis

zentauroepp41919817 barcelona 05 02 2018 mas salud reportaje sobre saba ones   f190227173229

zentauroepp41919817 barcelona 05 02 2018 mas salud reportaje sobre saba ones f190227173229

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Quan la temperatura ambient baixa molt, el fred pot deixar empremta a mans, orelles i peus en forma de penellons, una inflamació dels vasos sanguinis més petits que pot picar i fer molt mal. La Teresa, una veïna de Barcelona de 68 anys, no els havia patit mai, fins l’hivern passat. Van ser suficients uns quants dies en què el fred va arribar de cop perquè comencés a notar punxades a les puntes d’alguns dits de les mans. “Era com si m’hagués punxat amb una agulla o amb les puntes d’un cactus”, detalla. I en uns quatre dies, petites inflamacions vermelloses van començar a aparèixer a alguns dels seus dits.

“El pitjor és quan comencen a picar-me. Sobretot de nit, quan em poso al llit, amb la calor s’intensifica la picor i és horrible”, descriu. “Vaig anar al metge i em va receptar un antibiòtic, però com que no ho tenia infectat no el vaig comprar”, assenyala. Només amb una pomada que conté cortisona ha notat alleujament en la picor. “Quan me’n vaig a adormir, m’estenc bé la crema per les dues mans i em poso uns guants de cotó”, puntualitza la Teresa.

Però, ¿per què surten els penellons? La causa principal de l’aparició d’aquestes petites inflamacions vermelles que piquen és el fred. I el fred combinat amb humitat encara els propicia més. Tècnicament, aquesta patologia es denomina perniosi, o pernio. És la reacció dels vasos sanguinis més extrems en relació amb la distància al cor, des del qual es bomba la sang. Aquests s’inflamen davant de la irrupció sobtada del fred i humitat severs. Els símptomes poden aparèixer ja a partir de les dues hores següents a la sensació de la baixada de temperatura. Els penellons poden adquirir diferents nivells de gravetat. Si duren tan sols uns dies, no se li han de donar més importància. Però si se superen les quatre o cinc setmanes, s’hauria de consultar al metge. “Sobretot per comprovar que la zona no s’hagi infectat a causa de rascar-se, i també per confirmar que no existeixi una malaltia subjacent que tingui els penellons com un dels seus efectes”, precisa el metge de família Josep Valencia, des del CAP Ramon Turró, al districte barceloní de Sant Martí. “Aquesta no és la causa més habitual dels penellons, però en aquells casos en què els penellons apareixen de manera molt habitual o fins i tot podria dir-se de manera crònica, podrien ser efecte d’una malaltia de lupus, leucèmia o alguna malaltia que faci que la sang sigui més densa”, declara el doctor Valencia.

Hidratar i aïllar-se del fred

Notícies relacionades

Protegir contra el fred les zones més vulnerables, mans, orelles i peus, és el millor antídot contra l’aparició de penellons. Però si ja es tenen, “cal mantenir tota la pell afectada hidratant-la bé amb crema, com més grassa millor. D’aquesta manera s’evitaran les possibles fissures que la inflamació podria causar”, diu el metge de família. Dins dels medicaments que podrien ser indicats als qui presenten penellons de manera més continuada hi ha la nifedipina, un antihipertensiu que actua com a vasodilatador, facilitant el flux sanguini, però la seva indicació sempre haurà d’acompanyar-se d’una valoració mèdica”, puntualitza Josep Valencia.

L’afectació de penellons es dona més en persones grans a causa d’un índex més gran de deteriorament d’artèries i petites venes. I, en general, solen afectar més dones que homes, i per això es podrien relacionar també amb aquesta patologia influències de tipus hormonal.

Temes:

+Salut