A PARTIR DEL 31 DE MARÇ

Els centres d'atenció primària de Catalunya tancaran a les 20 hores

La mesura pretén "afavorir la conciliació familiar i laboral", segons la Generalitat

Actualment, el 73% dels CAP ja tanquen a les vuit del vespre

zentauroepp5241847 barcelona 03 10 2006    centro de atencion primaria  rio de 190102165149

zentauroepp5241847 barcelona 03 10 2006 centro de atencion primaria rio de 190102165149 / MAITE CRUZ

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Els centres d’atenció primària (CAP) i els serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) de Catalunya unificaran el seu horari de funcionament fins a les 20 hores, en virtut de l’entrada en vigor ahir, 1 de gener, d’una instrucció del Servei Català de la Salut (CatSalut). 

La mesura, segons ha informat la Conselleria de Salut en un comunicat, pretén "afavorir la conciliació de la vida familiar i laboral dels professionals que treballen als CAP i als ASSIR de Catalunya. Alhora, busca garantir l’equitat territorial homogeneïtzant els horaris d’atenció", ja que actualment, segons les dades de l’administració catalana, el 73% dels CAP ja tanquen a les 20 hores i la resta, a les 21 hores.

El CatSalut, a través de les Regions Sanitàries i de les entitats proveïdores dels serveis sanitaris, durà a terme el seguiment del compliment del que preveu la nova normativa. La unificació horària es durà a terme de manera progressiva i haurà d’estar "plenament implantada" el pròxim 31 de març.

La vaga del novembre

Notícies relacionades

El tancament més aviat dels CAP va ser una de les mesures per dur a terme que es van esmentar durant la vaga de quatre dies que va viure l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) al novembre. Els metges denuncien que l’excés de feina els porta a haver de suportar llargues jornades laborals. La principal reivindicació dels professionals era, de fet, limitar a 28 les visites per dia i un mínim de 12 minuts per pacient. Finalment, el 29 de novembre es va arribar a un acord amb Salut: atendre més de 28 pacients diaris serà opcional i, a més, les hores extres en cas que el metge les accepti i a diferència del que passava fins aleshores, passaran a estar remunerades.

Després de la mobilització del novembre, a la qual es va sumar també la sanitat concertada, l’ICS es va comprometre a contractar 251 metges de família més per als CAP i, també, a injectar 100 milions d’euros a l’atenció primària. Segons les previsions de la Generalitat, aquesta inversió permetrà no només contractar aquests 251 professionals, sinó també multiplicar per dos (d’11 a 22) els fons destinats a cobrir baixes temporals, millorar la retribució dels metges de família, facilitar l’"autoorganització" dels equips i desburocratitzar l’atenció primària, entre altres. Aquest acord va posar fi a la vaga més gran de l’atenció primària catalana en 10 anys.