INFECCIÓ BACTERIANA

Salut confirma 17 brots d'impetigen en nens a tot Catalunya

És una malaltia infantil lleu, tot i que molt contagiosa, les lesions de la qual són semblants a les cremades

Els metges recomanen estar 48 hores sense anar a l'escola i no compartir tovalloles

zentauroepp45578080 19225997   potrait of a sleeping child with red spots on his181023161813

zentauroepp45578080 19225997 potrait of a sleeping child with red spots on his181023161813 / pavsie 123RF

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

La Conselleria de Salut ha detectat un total de 17 brots d’impetigen en nens d’entre 3 i 17 anys de tot Catalunya: 12 a Barcelona, dos al Vallès, un a les Terres de l’Ebre i dos més al Maresme i el Barcelonès Nord. La majoria d’aquests brots s’han produït en escoles, tot i que no tots. Com explica el pediatre Miguel Sánchez, l’impetigen és una infecció causada per dos bacteris: l’‘Streptococcus pyogenes' i l’'Staphylococcus aureus'. Es considera que hi ha un brot quan se’n detecten almenys dos casos a la mateixa zona i en un període de temps aproximat, per la qual cosa a Catalunya hi ha 34 nens afectats com a mínim.

L’impetigen és una infecció freqüent en nens d’entre 2 i 5 anys, sobretot a l’estiu i a començaments de tardor. “Les seves lesions són semblants a les d’una cremada i es transmet directament de persona a persona", diu Sánchez Muro. Així, segons ell, és comú que cada any hi hagi brots d’impetigen en alguna escola, tot i que el més "estrany" d’aquest curs és que estigui havent-hi brots a diverses escoles alhora, com de fet passa.

Sánchez Muro matisa que es tracta d’una infecció bacteriana que no és greu i que es tracta mitjançant antibiòtics, ja sigui via oral o aplicant una crema. "Els nens que tenen impetigen han d’estar 48 hores sense anar a l’escola i utilitzar una tovallola per a ells sols", conclou.

"Molt contagiosa"

Notícies relacionades

De moment, la Conselleria no ha confirmat que estigui havent-hi més casos d’impetigen que altres anys. Fonts del departament recorden que es considera "brot" quan hi ha dos o més casos d’afectats en un mateix espai i temps. "És una infecció de caràcter lleu, tot i que molt contagiosa", adverteixen les mateixes fonts.

"Vaig portar la meva filla al CAP perquè tenia una ferida que no es curava. La doctora em va dir que n’hi estava havent molts més casos que altres anys", relata per la seva part una mare. La seva filla, de cinc anys, és alumna d’una escola pública del barri barceloní de la Sagrada Família i té ferides a les cames i a l’esquena. "La metge ens va dir que era molt contagiós. No és dolorós, però sí molt lleig", afegeix aquesta mare. A l’escola de la seva filla hi ha brots d’impetigen a les classes de P4 i P5.

Temes:

Catalunya