Un fenomen dramàtic

Mort sobtada: 30.000 casos cada any a Espanya

La possibilitat de sobreviure quan es produeix al carrer és entre un 5 i un 10 %, mentre que en altres països ascendeix el 30% per més coneixement de maniobres de reanimació

3
Es llegeix en minuts

Cada any es produeixen a Espanya unes 30.000 morts sobtades, una mort inesperada i sobtada d’una persona aparentment sana la principal causa del qual és una arrítmia que provoca una parada cardíaca. La possibilitat de sobreviure quan es produeix al carrer és “baixa”, entre un 5 i un 10 %.

No obstant, alspaïsos nòrdics aquesta xifra arriba al 30%, ha assenyalat el president de la Fundació Espanyola del Cor (FEC), doctor Carlos Macaya, qui ho ha atribuït que els espanyols “no coneixen bé” les maniobres de reanimació cardiopulmonar.

Per això, la FEC, juntament amb la Societat Espanyola del Cor (SEC) i Creu Roja han elaborat l’informe ‘Muerte súbita y cardioprotección en España’, presentat aquest dimecres en roda de premsa, que posa el focus en la importància de millorar la taxa de supervivència de mort sobtada i en el qual es demana un Pla Interministerial d’atenció a la parada cardíaca.

L’objectiu és fomentar l’educació en maniobres de ressucitació cardiopulmonar i en l’ús de desfibril·ladors automàtics.

“Si un cor s’atura, al cap de pocs segons li falta reg al cervell i l’individu es mor si no rep una atenció en els primers minuts”, ha explicat el doctor Macaya.

Per cada minut que passa la probabilitat de supervivència disminueix en un 10%, és a dir, que al cap de deu minuts les possibilitats són pràcticament nul·les.

Els experts coincideixen que la mort sobtada és un fenomen socialment dramàtic, ja que es tracta d’una mort que, sovint passa en gent jove, que 24 hores abans de l’esdeveniment cardíac es trobava bé.

Macaya ha explicat que existeixen “dos pics” importants: un en els nens de menys d’un any per la immaduresa cardíaca i respiratòria, “i l’altre més voluminós”, a partir dels 60 anys.

Unes altres 1.000 morts sobtades es donen cada any en joves de 15 a 30 anys, amb un perfil esportista. En la majoria d’aquests casos, segons el doctor Macaya, el mort desconeixia que tenia una malaltia congènita com la miocardiopatia hipertròfica o arrítmies primàries.

Malaltia cardíaca

De fet, hi ha un percentatge de casos en què la primera manifestació de la malaltia cardíaca és la mort sobtada, ha explicat.

L’escassa formació i l’heterogeneïtat de normes regulatòries en les diferents comunitats autònomes són dos dels motius pels quals la taxa de mortalitat és tan elevada a Espanya.

Conèixer les maniobres de suport vital bàsic està a l’abast de tots els ciutadans, ja que es poden aprendre a través d’un senzill curs de poques hores de durada.

L’informe planteja implantar plans formatius en cicles educatius i centres de treball. En alguns països europeus aquesta formació està molt estesa: més del 25% de la població és capaç de començar una reanimació cardiopulmonar, davant el 10% d’Espanya.

La directora del departament de Salut i Socors de Creu Roja, Carmen Martín, ha incidit que “cal fer coses perquè estem molt endarrerits i amb poques coses es poden salvar moltes vides”.

En primer lloc, ha dit, cal promoure una legislació que obligui a tenir desfibril·ladors en llocs públics i privats, fora de l’àmbit sanitari.

Desfibril·ladors

A Espanya, les comunitats han anat adaptant la legislació creant un mapa heterogeni. Només 7 (Andalusia, Astúries, Canàries, Madrid, País Basc i Comunitat Valenciana) consideren obligatòria la instal·lació d’aquests dispositius a espais públics i privats. En la resta, és només una recomanació.

A la instal·lació de desfibril·ladors cal unir-hi la formació. “Necessitem que els ciutadans estiguin més formats i informats”, ha assenyalat la responsable de Creu Roja.

Notícies relacionades

Una formació que hauria de ser reglada en l’ensenyament primari i secundari, per la qual cosa el Ministeri d’Educació l’hauria d’incloure en el currículum educatiu.

Aquesta mesura formaria part del Pla Interministerial d’atenció a la parada cardíaca que planteja l’informe, que inclou altres mesures com l’obligatorietat de realitzar el curs de suport vital per obtenir o renovar el carnet de conduir.