Un registre comptabilitzarà els menors víctimes d'abús

La llei de violència contra la infantesa contemplarà el deure de denunciar qualsevol agressió

La norma serà remesa al Congrés el 2019 i contindrà mesures contra el ciberassetjament

zentauroepp44933152 madrid   07 09 18    isabel celaa  portavoz del gobierno  y 180907135614

zentauroepp44933152 madrid 07 09 18 isabel celaa portavoz del gobierno y 180907135614 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La meitat delsabusos sexuals es dirigeixen contra menors i un de cada 10 estudiants diu que és víctima d’assetjament escolar. Malgrat la brutalitat de les xifres, que es calcula que estan per sota de la realitat a causa de la por d’un nen a denunciar la seva situació i la falta de registres oficials, Espanya manca d’una llei d’erradicació de la violència en la infantesa. Una situació que el Govern vol resoldre, atenent el mandat del Congrés, que fa un any, de forma unànime, va instar a aprovar la norma. I a les recomanacions expresses de l’ONU. Per fer els primers passos, el Consell de Ministres va estudiar aquest divendres un informe sobre l’avantprojecte, que ha obert a consultes i la ministra de Sanitat, Carmen Montón, es va comprometre a portar a les Corts el segon trimestre del 2019.

El contingut encara és incipient però la ministra va avançar, en la roda de premsa posterior al Consell, quins seran els seus pilars bàsics. Entre aquests, la creació d’un registre únic que comptabilitzi els menors víctimes i permeti tenir una fotografia més precisa de la dimensió d’aquesta xacra. L’any passat es van interposar 38.433 denúncies per delictes violents contra la infantesa, gairebé un miler més que l’any anterior, però per conèixer la xifra de nens morts per tota mena d’agressions Save the Children ha hagut de recórrer als casos difosos en els mitjans. Segons el seu còmput, 100 els últims cinc anys. I els especialistes temen que aquestes dades siguin només la punta de l’iceberg, ja que es calcula que només el 15% dels menors s’atreveix a relatar a algú la seva situació, per por, vergonya o perquè desconeix que està sent violentat.

Des de l’aprovació de la llei d’infantesa, les estadístiques oficials sí que recullen els nens víctimes de la violència masclista. 15 morts des de començament d’any. Però el pacte d’Estat contra el maltractament recull diverses mesures per millorar la seva protecció que encara no s’han posat en marxa.

La inhabilitació

La futura llei també pretén donar llum i acorralar els qui exerceixen la violència. Per a això, s’actualitzaran les matèries relatives a la inhabilitació per a l’exercici de professions que tractin amb nens, amb especial atenció a la privació de la pàtria potestat, la tutela, guarda o adopció en el cas d’abusadors. Així mateix, la normativa recollirà el deure de denúncia per part de la ciutadania i els entorns familiars i professionals que tinguin qualsevol indici de violència.

En aquest context, es fomentarà la sensibilització ciutadana, amb especial atenció als grups més vulnerables, com les nenes, els menors amb discapacitat, estrangers no acompanyats o del col·lectiu LGTBI. La llei serà integral, inclourà tots els sectors i àmbits en els quals viuen els menors i totes les formes de violència, també les exercides a través de les xarxes socials i dispositius mòbils. Segons Save the Children, un 9,3% dels estudiants considera que ha sigut víctima d’assetjament en els últims dos mesos i un 6,9% es considera víctima del ciberassetjament.

Formació i recomanacions

Notícies relacionades

A més, es millorarà la formació i especialització de tots els professionals, també en l’àmbit judicial, i es garantirà el dret als menors a ser escoltats. En aquest sentit, Montón es va comprometre a escoltar les recomanacions d’aquelles víctimes que desitgin participar en l’elaboració de la norma.

La ministra no va esmentar si s’ampliarà el termini de prescripció en els delictes de pederàstia, una de les principals demandes dels especialistes i afectats. De fet, fa un parell d’anys es van registrar 300.000 firmes al Congrés per exigir que no prescriguin, davant de la necessitat de donar el màxim temps a la víctima per denunciar.

Les oenagés demanen consens per agilitar la norma

Les <strong>organitzacions governamentals</strong> que treballen amb la infantesa <strong>van aplaudir </strong>aquest divendres que l’Executiu faci els primers passos per aprovar una norma que fa anys que reclamen. El 2017 van remetre una proposta a l’anterior Govern en la qual contemplaven algunes de les mesures anticipades per Carmen Montón, com el registre de víctimes o el deure de denúncia. Per això, <strong>Save the Children</strong> va reclamar aquest divendres als partits consens entorn de la norma, perquè sigui una realitat com més aviat millor. I <strong>Plataforma d’Infantesa</strong> va reclamar a més un pressupost adequat i una estratègia integral per canviar de forma radical la realitat de molts nens.