SALUT PÚBLICA

Un 3% de les baixes laborals a Catalunya són atribuïbles al tabac

Un estudi de Salut observa una tendència ascendent entre el 2007 i el 2016

La prevalença de fumadors entre els 35 i 64 anys ha descendit en homes i augmentat en dones

Fumar Fortuna, Ducados i Nobel, una mica més car.

Fumar Fortuna, Ducados i Nobel, una mica més car. / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

A Catalunya, tres de cada 100 baixes laborals de més de cinc dies, en el cas de treballadors de 35 a 64 anys, s’atribueixen al tabac, segons l’estudi ‘La incapacitat temporal atribuïble al consum de tabac en treballadors de 35-64 anys. Catalunya 2007-2016’. Aquest, a més, observa una tendència ascendent en els dos sexes entre el 2007 i el 2016, que va tenir el seu punt àlgid el 2013, segons ha informat aquest dijous la Conselleria de Salut en un comunicat.

L’estudi, que publica la ‘Revista Española de Salud Pública’ i ha sigut realitzat per professionals de Salut, destaca que el percentatge d’episodis i de dies d’incapacitats temporals atribuïbles al consum de tabac va ser superior en homes (3,9% i 5,5%, respectivament) que en dones (2,3% i 1,5%, respectivament).

La tendència de les incapacitats temporals atribuïbles (ITA) va ser ascendent, tot i que entre el 2014 i el 2016 hi ha un descens respecte de la màxima registrada el 2013, segons recull l’estudi.

Les malalties respiratòries són la primera causa d’incapacitat temporal atribuïble al tabac, seguides delstumors.  En canvi, la distribució dels dies atribuïbles va variar segons el sexe: en homes, el grup amb més dies atribuïbles, va ser el de malalties cardiovasculars, seguit del de les neoplàstiques i malalties respiratòries. En dones van ser les malalties respiratòries, seguides de les cardiovasculars i neoplàsies.

La prevalença de fumadors en el grup d’edat de 35 a 64 anys descendeix lentament entre el 2007 i el 2016 en homes (35,8% i 32,3%, respectivament) i augmenta en dones (25,6% i 28,7%, respectivament).

El tabaquisme a Catalunya

Segons dades fetes públic el maig per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), el consum de tabac a Catalunya va baixar el 24% de la població el 2017.va baixar el 24% de la població el 2017. Aquest és el percentatge més baix des que es van començar a recollir aquestes dades fa ja 25 anys. Però, tot i així, el tabaquisme continua sent un dels problemes principals per a la salut pública, ja que causa unes 10.000 morts anuals a Catalunya.

Notícies relacionades

Més en concret, cada dia moren en aquesta comunitat més de 24 persones per malalties causades pel tabac. I, tot i que l’últim any 60.000 ciutadans han deixat de fumar, continuen enganxats al cigarret 1,5 milions de catalans: el 29,7% dels homes i el 18,5% de les dones.

A més, les autoritats sanitàries adverteixen que els cigarrets sense combustió continuen sent tabac. En els últims mesos, l’Aspcat ha alertat de la publicitat d’aquests dispositius que, malgrat ser nous, resulten igual de nocius per a la salut. L’agència està provant de demostrar que en aquests anuncis es publicita el tabac i no només el dispositiu.

Temes:

Catalunya Tabac