28 set 2020

Anar al contingut

SETMANA SENSE FUM

El tabac mata més de 24 persones al dia a Catalunya

El consum baixa al 24% i se situa en mínims històrics, però continua sent un problema social, segons Salut

Els ingressos per infart de miocardi van disminuir un 11% després de la prohibició de fumar en espais públics

El Periódico

El tabac mata més de 24 persones al dia a Catalunya

SASHENKA GUTIERREZ

El consum de tabac a Catalunya va baixar al 24% de la població el 2017, segons xifres fetes públiques aquest dilluns per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat). Aquest és el percentatge més baix des que es recullen aquestes dades, des de fa ja 25 anys. Tot i així, el tabaquisme continua sent un dels problemes principals per a la salut pública, ja que causa unes 10.000 morts anuals a Catalunya.

Més en concret, cada dia moren en aquesta comunitat més de 24 persones per malalties causades pel tabac. I, encara que l’últim any 60.000 ciutadans han deixat de fumar, segueixen enganxats al cigarret 1,5 milions de catalans, el 29,7% dels homes i el 18,5% de les dones.

El secretari de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, i la sub directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, han donat a conèixer aquestes dades en roda de premsa, en el marc de la presentació de la Setmana sense Fum, que se celebra des de divendres passat fins dijous vinent, Dia Mundial contra el Tabac. Aquests van revelar que, després de la prohibició de fumar en espais públics, els ingressos hospitalaris per infart de miocardi van disminuir en un 11%. 

De fet, les lleis que han tret el tabac de l’entorn de lleure i de la feina han influït en la reducció del tabac. "Ha canviat la percepció del que és normal", ha dit Guix. Per detectar que es compleix, es van realitzar l’any passat 11.322 inspeccions que van derivar en 195 expedients.

"És una molt bona idea deixar de fumar, perquè redueix tres vegades el risc de tenir infart de miocardi o angina de pit i als 15 dies ja es produeix una millora", ha afirmat el secretari, que ha insistit que els cigarrets sense combustió continuen sent tabac.

Així, en els últims mesos, des de l’Aspcat han alertat de la publicitat d’aquests dispositius que, malgrat que són nous, resulten igual de nocius per a la salut. Segons el secretari de Salut Pública, estan provant de demostrar que en aquests anuncis es publicita el tabac i no només el dispositiu.

Escolars

Per la seva part Cabezas ha explicat que el consum diari en escolars de 14 a 18 anys es va reduir a la meitat entre el 2014 i el 2016, que va passar del 25% al 9,2%, mentre que la venda general de cigarrets s’ha reduït més del 50%, i ha passat dels 888 milions de paquets el 2005 a 415 milions el 2017.

Segons Aspcat, el consum de tabac és més elevat en persones d’entre 25 i 34 anys, sobretot en homes de classe social baixa (que la conselleria distingeix segons l’ocupació), mentre que les persones d’entre 15 i 44 anys són les que més fumen cigarrets fets a mà.

A Espanya, l’impacte econòmic del tabasquime arriba als 7.695 milions d’euros. Els fumadors són quatre vegades més propensos a tenir un accident cerebrovascular que els no fumadors, segons dades de la Societat Espanyola de Trombosi i Hemostàsia (SETH), que alerta que l’exposició al fum del tabac augmenta entre un 20% i un 30% les probabilitats de patir aquest perill. Segons la SETH, el tabac provoca 2,5 milions de les morts anuals al món. 

Temes: Tabac